Panel diskusiju “Gastroetno – Recept za toleranciju” organizovao Forum građana Zenice.

Može li hrana biti integrativni faktor među ljudima u sociološkom, komunikološkom, kulturološkom i tradicionalnom kontekstu i može li Grad Zenica graditi svoj brend putem tradicionalne kuhinje ovog podneblja? Ovo su neka od pitanja panel diskusije Foruma građana Zenice koji je danas okupio različite Zeničane sa idejom promovisanja tolerancije. Projekt “Gastroetno – recept i druženje za toleranciju” je podržan od strane Misije OSCE_a u BiH i kantonalnog ministarstva.

“Predstavljamo tradicionalnu kuhinju, običaje i hranu kao sredstvo za komunikaciju i uvodimo pojmove gastrtolerancija i gastrodiplomatija kako bismo inspirisali toleranciju i diplomatiju kroz gastronomiju koja objedinjuje ljude bez obzira na razlike. Zenica se pokazala kao otvorena sredina za ovakve inicijative,” objašnjava Muhsin Ibrahimagić iz Foruma građana Zenice.

“Hrana i tradicija su važna sredstva za promovisanje kulturnog identiteta i povezivanje generacija. Pokretanje društva i privrede može uključiti mlade i ojačati naš kulturološki identitet,” ističe doc. dr Senija Šehanović.

“Gastrodiplomatija da pruža mogućnost susreta, smanjuje tenzije i mijenja percepciju. Važno je graditi pozitivan imidž putem hrane i dijeljenja obroka,” objašnjava sociolog Sead Pašić.

Nakon diskusije, poslužena je degustacija tradicionalne hrane i pića, a Forum građana Zenice najavljuje nastavak sličnih aktivnosti. (S.G)

The post Forum građana Zenice organizirala panel diskusiju “Gastroetno – Recept za toleranciju” appeared first on zenicainfo.ba.

Izvor: ( zenicainfo.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU