Panel ‘Zajedno’ o ravnopravnosti spolova i prevenciji nasilja nad ženama

Udruženje mladih za edukaciju, promociju, razvoj aktivizma i mobilnost ‘Prima’ upriličilo je u Sarajevu panel diskusiju o ravnopravnosti spolova i prevenciji nasilja nad ženama, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Predsjednik Udruženja mladih ‘Prima’ Edin Gadžo kaže da je taj skup znak njihovog zajedničkog opredjeljenja da dignu glas protiv nepravde i za društvo u kojem svaka žena može živjeti slobodno i uživati prava koja su propisana konvencijama.

– Prilikom istraživanja primijetili smo da Bosna i Hercegovina nema zvaničnu statistiku o broju žrtava nasilja nad ženama, a bez toga se ne može praviti strategija – istaknuo je u izjavi novinarima Gadžo.

Kako je kazao, to bi trebalo da bude jedan od zaključaka današnjeg skupa koji će usmjeriti prema izabranim zvaničnicima raznih nivoa vlasti. Panel diskusija nazvana ‘Zajedno’ ima za cilj osvježiti i proširiti svijest među izabranim zastupnicima na svim nivoima vlasti o neophodnosti zajedničkih napora u borbi protiv nasilja nad ženama.

Udruženje ‘Prima’ je skupina mladih aktivista iz različitih oblasti djelovanja, okupljenih da bi iskazali društveni aktivizam jer smatraju da nije dovoljno samo raspravljati o problemima, potrebno je ponuditi rješenje. Nasilje nad ženama samo je jedan segment njihovog rada, a u periodu koji slijedi bavit će se i mobilnošću, obrazovanjem i edukacijom.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU