25.5 C
Sarajevo
Subota, 21 svibnja, 2022

  Pašić: Zbog vanredne situacije potpuno obustavljamo rad u pogonu ‘Stranjani’

  Zavisno društvo Rudnici mrkog uglja Zenica, kako je nakon sastanka sa sindikalnim predstavnicima najavio v.d. direktora tog preduzeća Edin Pašić, zbog nove obustave rada i jutrošnjeg zatvaranja rudara u jamu pogona „Stranjani“, preuzet će trajnije mjere, usmjerene na potpunu obustavu radova u tom pogonu.

  -Do jučer smo, kao nova uprava, provodli urgentne, odnosno privremene mjere. Međutim, zbog ove, vanredne situacije, prinuđeni smo da provodimo trajnije mjere, koje su usmjerene na proces potpune i trajne obustave radova.

  Ono što je najvažnije, niko od rudara neće ostati bez posla. Rudari pogona „Stranjani“ bit će raspoređeni na preostala dva pogona, „Raspotočje“ i „Stara jama“, tamo gdje će proizvoditi i gdje će moći sebi zaraditi plaću – rekao je Pašić.

  U pogonu “Stranjani”,kako je dodao,  to nije moguće i napominje da je preraspodjela  zakonita mjera, koja će doprinjeti stabilizaciji poslovanja. On je dodao kako je nova odluka proistekla iz stava struke, a ne kao naredba iz JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, u sklopu koje posluju i zenički rudnici.

  -Struka je pokazala da u proteklih devet godina pogon „Stranjani“ posluje sa gubitcma, koji se na godišnjem nivou kreću od dva do tri miliona KM- kazao je Pašić i dodao da je taj pogon prošle godine ostvario gubitak od 5.074.000 KM.

  Pašić ističe da već imaju radnike koji žele da budu preraspoređeni u druge pogone.

  -Danas su četiri radnika zaključili ugovore o radu da rade u pogonu „Stara jama“. Od sutra se trebaju javiti na posao – ističe Pašić, koji upozorava kako su rudari koji su ušli u jamu „Stranjani“ te je ne žele napustiti, to uradili na svoju odgovornost.

  -Mi smo iscrpili sve mogućnosti, ali radnici su odlučili da idu u jamu i da se zatvore. Nadam se da su svjesni i da su spremni preuzeti odgovornost. Stav Sindikata, koji su prezentirali i na ovom sastanku, je da se ne mješaju u poslove uprave, samo da se ne dira u zagarantovana prava radnika- ističe Pašić.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA