PAZITE NA SVOJE PONAŠANJE Na ovaj način dijete pokazuje da mu neodstaje ljubavi i pažnje

To, naravno, ne znači da mame i tate ne vole svoje dijete, već mu prosto ne pokažu svakodnevno ljubav na način na koji to ono razumije.

Istine radi, ima i roditelja koji prosto ne umiju da pokažu svoju ljubav, što opet ne znači da ne vole svoje dijete, ali to svakako može da ima uticaj na mališana koji se ne osjeća voljeno.

Da biste to izbjegli, važno je da naučite da pročitate signale kojima vam dijete poručuje da mu je potrebno više ljubavi i pažnje.

1. Dijete razvija strah od napuštanja

Prvi znak da je djetetu potrebno više ljubavi i pažnje je strah od napuštanja. Mališan koji se ne osjeća voljeno se plaši da će biti napušten jer se osjeća kao da roditeljima nije dovoljno važan.

Odrastanje u takvom emocionalnom stanju može da dovede do toga da dijete kada odraste ostvaruje veze od kojih se emocionalno zavisan ili da ima manjak samopoštovanja.

ŠTA DJECA NAJVIŠE PAMTE Ovih pet stvari iz djetinjistva niko ne zaboravlja

2. Pokušava da privuče pažnju

Drugi znak manjka ljubavi je „poziv za pažnju“. Imajte na umu da je loše ponašanje djeteta vrlo često samo alat kojim ono pokušava da privuče pažnju roditelja, da ih navede da mu pokažu naklonost.

3. Dijete je tužno

Treći znak da je djetetu potrebno više ljubavi i pažnje je očigledniji – dijete je tužno, apatično ili ljuto i takvo je gotovo svakodnevno. Ovi simptomi, ako se zanemare i traje duži vremenski period mogu da dovedu do depresije.

4. U školi mu ide lošije nego ranije

Još jedan čest signal da je djetetu potrebno više ljubavi i privrženosti su loši rezultati u školi ili sportu kojim se bavi. Ako se ono osjeća kao da roditelje nije briga šta uče ni da li uče, kojim sportom se bave, ni njih to više neće zanimati.

Šta redoslijed rođenja otkriva o karakteru djeteta

5. Koristi negativan jezik 

Ukoliko primjetite da dijete koristi negativne izraze, koji obeshrabruju ili možda odjednom psuje, moguće je da tako želi da vam poruči da mu treba više pažnje i ljubavi.

Pazite na svoje ponašanje kao roditelja

Ako uhvatite sebe da ste u određenom periodu manje pažnje posvetili djetetu nego inače, vrlo je vjerovatno da i vi imate neku ličnu situaciju koja vas brine i skreće vam misli. Da biste se posvetili djetetu, prvo morate da se pobrinete za sebe.

UZMITE TIME-OUT Četiri strategije koje djeluju onda kada nježno roditeljstvo ne funkcioniše

Da bi se dijete razvilo u autentičnu osobu kakva jeste, potrebna mu je ljubav i briga roditelja, imajte to na umu i potrudite se da mališanu svaki dan pokažete koliko ga volite.

BONUS VIDEO:

PAZITE NA SVOJE PONAŠANJE Na ovaj način dijete pokazuje da mu neodstaje ljubavi i pažnje appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU