Pet najvažnijih pravila za njegu kože tokom zime

Za ljeto svi znamo da je najvažniji korak u nezi kože zaštita od štetnih uticaja UV zračenja. Zimi je ipak najvažnija hidratacija, koja podrazumijeva upotrebu bogatijih krema koji će dubinski vlažiti kožu izloženu suvom hladnom vazduhu napolju i suvom toplom vazduhu u prostorijama koje se griju.

Koža se zato zimi više suši, peruta, vidljivije su dehidratacijske linije koje liče na sitne bore. Čak i masna koža može da ima ovaj problem. Da biste sve ovo sprečili na vrijeme, evo zlatnih pravila zimske njege kože.

Ojačajte zaštitnu barijeru

Jaka zaštitna barijera kože prva je linija odbrane, pogotovo zimi kada je izložena velikim promjenama temperature, nivoa vlage, vjetru i hladnoći. A da je oštećena, znaćete ako koža počne da vas zateže, svrbi ili je iziritirana.

Kako biste ojačali zaštitnu barijeru, birajte proizvode koji sadrže sastojke poput niacinamida koji podstiče proizvodnju ceramida u koži, ima antiupalna svojstva i ujednačava ten. Takođe, dobri su proizvodi koji i sami sadrže ceramide i lipide, a dobro je i da su bogatije teksture kako bi zaključali vlagu u koži.

Pred spavanje ide dupla njega

Pošto se koža preko noći odmara i obnavlja, pravilna večernja njega je veoma važna zimi. Ona podrazumeva da kožu treba prvo dobro da očistite, pa tek onda da joj date pravi aktivni sastojak poput retinola, pa ga koristite naizmjenično sa peptidima koji pomažu regeneraciji kože nakon retinola. Poslije toga, nahranite je kremom bogatom ceramidima. Ipak, budite oprezni sa retinolom, jer ako je koža iziritirana i suva od hladnoće, retinol samo može da pogorša stvar.

Piling ne radite svaki dan

Iako vam se možda čini da će eksfolijacija pomoći kod kože koja se peruta, pazite da dodatno ne ošteti zaštitnu barijeru. Zimi je dovoljno da radite piling jednom ili dva puta nedeljno, s tim da ne kombinujete hemijski i fizički piling, jer to može dovesti od crvenila i iritacije.

Bez antioksidanata ne može

Nagla promjena temperature, kao i suvi vazduh unutra najviše štete koži. Čak topli vazduh sadrži više toksina, što se više vidi na koži. Zato je bitno uvesti u rutinu antioksidanse koji će štititi kožu od toksina i slobodnih radikala, pa i od UV zraka i plavog svetla od monitora i ekrana mobilnih uređaja. To su sastojci poput vitamina C i Е i niacinamida.

Preskočite ulja za masnu kožu

Samo zato što je hladno, ne morate naizostavno omiljene hidratantne kreme zamijeniti uljima. Ona će prijati suvoj koži, ali ne i masnoj, pogotovo ako je sklona aknama. Ulja mogu dodatno da pospeše zatvaranje pora i pojavu akni. Za vas je bolje da se držite proizvoda na bazi dimetikona, ceramidima i hijaluronske kiseline.

BONUS VIDEO:

Pet najvažnijih pravila za njegu kože tokom zime appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU