2 C
Sarajevo
Četvrtak, 2 prosinca, 2021
Još

  Pet projekata u pripremi za novu sezonu zeničkog BNP-a

  ()

  U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u toku su intenzivne pripreme za pet novih projekata čije se premijerne izvedbe očekuju u prvoj polovini jubilarne 70. sezone.

  Projekat čijom premijernom izvedbom će biti zvanično ispraćen u mirovinu dugogodišnji glumac BNP-a Mugdim Avdagić je monodrama prema dramskom tekstu zeničkog autora Nedžiba Smajlovića. Premijerna izvedba ove predstave se očekuje na samom početku 70. jubilarne sezone Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

  Dječija, omladinska i lutkarska scena zeničkog BNP-a obnavlja uspješnu saradnju sa bugarskim pozorišnim tandemom Darkom Kovačovskim i Nađom Vasilevom. U pripremi je nova lutkarska predstava „Pinokijeve avanture“ u režiji Darka Kovačovskog, dok je Nađa Vasileva zadužena za kreaciju lutaka i likovno oblikovanje predstave u kojoj igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta: Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Ermina Nišić, Adna Hasanić, Siniša Vidović i Adem Smailhodžić. Premijerna izvedba ove predstave je zakazana za subotu, 21. septembra.

  Početak 70. sezone zeničkog BNP-a u mjesecu oktobru obilježit će i premijerna izvedba predstave „Meso“, prema tekstu hrvatske spisateljice Lane Šarić, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica, Studentske scene Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli i Teatra Kabare Tuzla. Predstava „Meso“ je završni ispit studentice drugog ciklusa Glume na Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla Adne Hasanić, dugogodišnje članice Dramskog studija Dječije, omladinske i lutkarske scene i pripravnice ove teatarske kuće. Kostimografija i scenografija predstave je povjerena Mensuru i Eni Begičević, a muzika Semiru Gosiću i bendu CDC Tuzla.

  Također, u toku su probe za premijerne izvedbe predstave „Othello“, prema čuvenoj drami Williama Shakespearea, u režiji Nine Nikolić i u međunarodnoj koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Produkcije „Peripetija“ i Makedonskog narodnog teatra. Prva premijerne izvedba predstave se očekuju 16. novembra u Bosanskom narodnom pozorištu u okviru Evropske noći teatra. Druga premijerna izvedba biće održana 4. decembra u Makedonskom narodnom pozorištu Skoplje. U predstavi igraju glumci iz ansambla BNP-a: Enes Salković, Saša Handžić i Zlatan Školjić, glumci iz Makedonskog narodnog teatra Skoplje: Darja Rizova, Tina Trpkoska i Gjorgi Jolevski, te gostujuće glumice i glumci: Dženana Džanić, Aksel Mehmed i Aleksandar Mihajlovski. Za dramaturgiju predstave je zadužena Tamara Barackov, scenografija je povjerena Višnji Vujović, a kostimografija je povjerena Ivana Karanfilovska Ugurovska.
  Za mjesec decembar u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ u pripremi je i premijerna izvedba autorskog projekta bosanskohercegovačke rediteljice Selme Spahić, radnog naziva „Plaža“. U predstavi igraju Selma Mehanović, Lana Delić, Adis Mehanović i Zlatan Školjić.

  Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO