-0.1 C
Sarajevo
Nedjelja, 29 siječnja, 2023

Pitanje broj 1: Treba li bebu pustiti da plače?

Ovo pitanje je vrlo važno kod novopečenih roditelja

Koji je odgovor na ovo pitanje?

Puštanje bebe da plače neće utjecati na kasniji život, smatraju naučnici. Neki se stručnjaci boje kako bi puštanje djeteta da se samo isplače moglo rezultirati stresom kod djece i utjecati na bebinu povezanost s majkom ili uzrokovati probleme u ponašanju, prenosi Avaz.

Drugi pak tvrde kako je brzi odgovor na bebine suze garancija da će ona plakati češće i neće uspjeti naučiti kako se umiriti bez pomoći. Nova je studija, koja se odmah našla na naslovnicama novina, pojasnila kako nema nikakvih dokaza da će ostavljanje djeteta da se isplače utjecati na buduće ponašanje, vezu s majkom ili to koliko će plakati u budućnosti.

Ako ništa, puštanje bebe da plače vjerojatno znači da će plakati manje kad napune 18 mjeseci. Ipak, malo je majki koje će ostaviti dijete da plače pa možda ovi rezultati i nisu toliko pouzdani. Naučnici kažu kako njihovo istraživanje ne podupire stav da se dijete ostavi da plače, ali niti da se odmah priskoči u pomoć, već napominju kako studija podupire roditelje da budu intuitivni da sami pronađu stil odgoja.

  Svjetska sedmica dojenja od 1. do 7. avgusta/ Podržite dojenje za zdraviju Planetu
pitanje
pitanje broj 1: treba li bebu pustiti da plače?

Tim koji je proveo istraživanje dolazi sa univerziteta Warwick, a rezultati studije su objavljeni u magazinu Journal of Child Psychology and Psychiatry. Majke 178 beba su upitane koliko često beba plače, koliko dugu, sve od rođenja pa do 3. i 18. mjeseca života. Uz to su upitane koliko često bebu ostavljaju da plače dok se ne umiri.

Mali je broj majki prijavio kako ostavljaju malu bebu da plače, ali se stvari mijenjaju iz mjeseca u mjesec djetetova života. Zaključak bi studije bio da niti jedan strogi režim nije potreban niti korišten širom svijeta. Većina je roditelja ipak brže reagirala kada je u pitanju novorođenče. Najvažnije je možda znati kako ostavljanje bebe da plače neće donijeti negativne posljedice na ponašanje.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU