12 C
Sarajevo
Utorak, 21 rujna, 2021

Plaćanje boravišne takse na smještaj zakonska obaveza (VIDEO)

Nadležne institucije iz Tuzlanskog kantona, pred početak ljetne turističke sezone, podsjećaju vlasnike ugostiteljskih objekata za smještaj na obavezu plaćanja boravišne takse.

Boravišna taksa je naknada za korištenje turističke, komunalne i saobraćajne infrastrukture, koju plaća domaći i strani turista, tačnije oni koji izvan mjesta prebivališta koriste uslugu noćenja u ugostitetljskom objektu za smještaj.

Upravo je obaveza vlasnika takvih objekata da od turista po danu boravka naplate dvije KM, koje postaju prihod Turističke zajednice Tuzlanskog kantona. Taj novac se u najvećoj mjeri vraća lokalnim zajendicama za razvoj turizma.

Svako izbjegavanje ove obaveze, odnosno pokušaj utaje naplate takse, nosi sa sobom ozbiljne zakonske sankcije, upozoravaju iz Ministarstva trgovine turizma i saobraćaja TK.

– Apelujem svim vlasnicima hotela, motela i svih ostalih koji daju smještajne kapacitete da uplaćuju boravišnu taksu jer će pred ljetnju turističku sezonu inspekcijske kontrole biti pojačane. Ogromne su kazne za neuplaćivanje boravišne takse, i bilo koje zakonske regulative – rekao je resorni ministar Mirsad Gluhić.

Nadležnosti u ovoj oblasti u TK podijeljene su između kantona i lokalnih zajednica. Kanton kontrolira naplatu od hotela i motela, dok su lokalne zajednice zadužene za pansione i iznajmljivače soba.

U resornom kantonalnom ministarstvu smatraju da će interesi lokalnih zajednica za naplatu takse rasti, sa formiranje turističkih ureda u gradovima i općinama.

- Oglašavanje - plaćanje boravišne takse na smještaj zakonska obaveza (video)

– Ja se nadam da će se otvaranjem turističkih ureda gradova i općina uvesti veća kontrola, borit će se za naplatu boravišne takse jer od tih sredstava mogu da razvijaju turizam na svom području – kazao je Gluhić.

Trenutno je naplata boravišne takse regulirana Zakonom o turističoj zajednici TK, a uskoro se očekuje i usvajanje Zakona o boravišnoj taksi FBiH.

(FENA) H.D.


1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Komentar
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima