Plaće zdravstvenih radnika u SBK rastu za 15 posto

Predstavnici dva sindikata i ministar zdravstva Kantona Središnja Bosna Anto Matić potpisali su u Travniku novi Kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu, kojim će plaće zdravstvenih radnika od 1. srpnja rasti za čak 15 posto.

– Nakon mjesec i pol dana završili smo proces pregovaranja. Ovaj kolektivni sporazum će vrijediti do 1. srpnja iduće godine, a ukupna potrebna sredstva za povećanja predviđena sporazumom iznose 10 milijuna KM. Dakle, satnica za sve zaposlene povećava se sa 2,6 na 3 KM, što je u prijevodu povećanje oko 15-ak posto. Ove godine pregovore smo relativno brzo završili – rekao je Matić.

Zadovoljstvo su izrazili i predstavnici sindikata.

Predsjednik Strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu KSB Armin Kukić kazao je kako je za zdravstvene radnike ovo najbolji kolektivni ugovor u zadnjih 10 godina.

– Sigurno je najbolji kolektivni ugovor koji smo potpisali zadnjih 10 i više godina. Brzi završetak pregovora obradovao je sve nas u pregovaračkom timu sindikata i što nisu kao dvije prethodne godine doveli do radnog spora – rekao je Kukić.

Predsjednik Strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije KSB Ivan Blažević kazao je kako je odljev kadra zasad zaustavljen.

 – Do zaključivanja ovog sporazuma plaće zdravstvenih radnika u ovom kantonu bile su na osmom mjestu u FBiH. Egzodus liječnika iz ovog kantona nadam se da je sada zaustavljen. Svako raspisivanje specijalizacija u Zenici ili Sarajevu nas je koštalo liječnika, imali smo značajan odlijev kadra. S novim ugovorom postali smo dovoljno konkuretni da zadržimo postojeći kadar i privučemo novi – rekao je Blažević.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU