Plakalo: BiH najvjerovatnije sljedeće sedmice dobija kandidatski status

Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo izjavio je danas za FENA-u da po informacijama s kojima raspolaže iz Brisela, Bosna i Hercegovina će najvjerovatnije dobiti status kandidata na zasjedanju Evropskog vijeća sljedeće sedmice u Briselu, tačnije 15. decembra. 

 – Najvjerovatnije da Bosna i Hercegovina dobija status kandidata na zasjedanju Evropskog vijeća sljedeće sedmice u Briselu. To je trenutno najpozitivniji događaj za Bosnu i Hercegovinu koji svakako ima svoj značaj, ali i težinu i obavezu da se što prije započne sa reformama, usvajanjem ključnih zakona, te pokrene ubrzan proces eurointegracija koji je u proteklom periodu zaista bio u zastoju usljed vrlo kompleksnih političkih odnosa unutar BiH – kazao je Plakalo. 
 
Napominje da status kandidata podrazumijeva otvaranje mnogo većeg broja EU fondova, ali i mapira Bosnu i Hercegovinu kao kredibilnog i pouzdanog partnera za članstvo unutar EU.
 
– Status kandidata važan je iz više aspekata, prije svega BiH postaje kredibilan i pouzdan partner Evropskoj uniji i time potvrđuje svoju viziju i misiju za daljnju integraciju sa EU. Taj status mapira BiH kao perspektivnu zemlju u pogledu EU integracija i šalje poruku da je država ostvarila određeni nivo političke, ekonomske i pravne stabilnosti, te podrazumijeva mogućnost povećanja investicija, većeg kreditnog rejtinga, povećanja broja turista, više mogućnosti za inovacije i istraživanje, više mogućnosti u oblasti obrazovanja, bolji imidž države u svijetu, kao i mnogo veći broj EU fondova nego što je to trenutno – naglasio je Plakalo. 
 
Međutim, Plakalo ističe Bosna i Hercegovina nema više luksuza da odlaže implementiranje Važnih zakona, reformi i strategija.
 
– Potrebno je što prije konstituirati sve nivoe vlasti u BiH i započeti sa realizacijom implementacije 14 prioriteta, ali i onih osam tačaka koje su izvedene iz tih prioriteta kao manje zahtjevne i postavljene pred BiH početkom oktobra mjeseca kada je Evropska komisija i preporučila dodjeljivanje uslovnog statusa kandidata Evropskom vijeću, uz očekivanja da će se raditi na bržem ispunjavanju svih tih uslova od momenta preporuke, te se očekuje puni kapacitet ispunjavanja svih tih zahtjeva nakon konstituisanja novih kantonalnih i entitetskih vlada, a posebice Vijeća Ministara BiH – istakao je generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo u razgovoru za Fenu. 

Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU