Play-off odlučuje prvaka Italije?

Sva sportska takmičenja u Italiji, uključujući i Seriju A prekinuta su do trećeg aprila nakon što je odluku sa sastanka koji su održali sportski savezi i Olimpijski komitet Italije potpisao premijer ove države Giuseppe Conte.

Ova odluka odnosi se isključivo na takmičenja koja organiziraju sportski savezi u Italiji, a donesena je nakon što je u samo jednom danu smrtno od koronavirusa stradalo 97 osoba, dok je broj zaraženih iz sata u sat sve veći.

S ciljem spriječavanja daljnih zaraza, odlučeno je da se sport obustavi do 3. aprila, a do tada će i Serija A, Serija B i Serija C imati priliku da iznađu rješenje i da prvenstva privedu kraju.

Tako bi prvaka Italije mogao odlučiti play-off, a nije isključeno da se Scudetto dodijeli koristeći trenutnu tabelu, što bi u tom slučaju bio Juventus, ali to naravno dovodi regularnost prvenstva pod znak pitanja i izazvalo bi ogromne reakcije.

„Ocjenjujemo ideju da će svaka liga samostalno odlučivati šta dalje. Ideja je sezonu završiti igranjem svih utakmica, ali moramo razmotriti i alternativne mogućnosti “, rekao je predsjednik Lega Pro Francesco Ghirelli novinarima, dodavši:

“Među tim opcijama je i proglašenje prvaka na osnovu trenutnih pozicija ili play-off koji bi odlučio prvaka”.

„Nogomet se mora prilagoditi potrebama i poteškoćama zemlje. Moramo to prihvatiti”, zaključio je.

Naravno postavlja se pitanje šta će biti s klubovima koji su u opasnoj zoni, sigurno da ne žele daleko prije kraja sezone ispasti samo na osnovu trenutnog položaja, tako da sigurno to nisu najbolja rješenja, ali pred čelnicima Serije A i ostalih liga veliki je zadatak i pune ruke posla.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU