1 C
Sarajevo
Nedjelja, 2 travnja, 2023

‘Pobijedimo zajedno mRAK’ – Rehabilitacioni kamp u Olovu za djecu i mlade TK izliječene od raka

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti sa područja Tuzlanskog kantona “PIPOL“ organiziralo je od 22. do 25. januara rehabilitacioni kamp za djecu i mlade izliječene od raka sa područja Tuzlanskog kantona. Dio je to Projekta ‘Pobijedimo zajedno mRAK’, čiji je generalni pokrovitelj Federalno ministarstvo zdravstva.

Adekvatna rehabilitacija i resocijalizacija sastavni su dio procesa liječenja i oporavka djece i mladih oboljelih i izliječenih od raka u svijetu.

Kako naglašavaju u saopćenju za javnost, prateći regionalne i svjetske standarde, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije COVID-19, Udruženje „PIPOL“  uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva zdravstva ponovo je ove godine omogućilo adekvatnu rehabilitaciju i resocijalizaciju za 120 korisnika Projekta sa područja Tuzlanskog kantona. Brojne okupacione, edukativne, sportske, rekreativne i slobodne aktivnosti doprinijele su  zaštiti i očuvanju njihovog fizičkog i mentalnog zdravlja. 

Kako je kazala predsjednica Udruženja Amra Saračević, korisnici Projekta boravili su u pratnji roditelja u Sportsko-rekreativnom centru S.R.C.A. u Olovu, uživali i u zimskim radostima. 

To je, kako je kazala, imalo posebnu čar za djecu i mlade, koji su ne tako davno završili sa intenzivnim bolničkim liječenjem i zaštitnim terapijama. Oni, svakim danom, postižu nove pobjede na putu ka ozdravljenju i najbolji su primjer i ohrabrenje za sve mališane koji trenutno vode borbu sa rakom.

– Upriličili smo i brojne aktivnosti, kroz individualni i grupni rad sa korisnicima Projekta. Cilj je da oporavimo skrivena mjesta u njihovom tijelu do kojih terapija ponekad ne može doprijeti, to su dječja duša i dječji duh, te da pružimo psihosocijalnu podršku članovima njihovih porodica – istakla je Saračević, saopćeno je iz Udruženje „PIPOL“.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU