Počela kampanja “Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno“


UN Women BiH od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, u saradnji s partnerima, provodi kampanju “Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno”.

Aktivnosti su dio globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”, koja poziva na okončanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

U fokusu ovogodišnje kampanje u Bosni i Hercegovini je uticaj pandemije COVID-19 na porast nasilja nad ženama i djevojčicama. Uz to, kampanja ističe važnost osiguravanja nesmetanog pristupa uslugama podrške preživjelima nasilja, te doprinos šire zajednice prevenciji nasilja nad ženama u vremenu krize, s posebnim fokusom na medije.

Početak kampanje “Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno“ obilježen je online događajem, na kojem su uvodne riječi održali Johanna Stromquist, ambasadorica Švedske u BiH, John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA u BiH i David Saunders, predstavnik UN Women u BiH.

“Pandemija COVID-19 nesrazmjerno utiče na žene, i to je pogotovo slučaj kada je u pitanju nasilje nad ženama, kada su domaćinstva pod pritiskom. U vremenu krize, važno je da osiguramo da žene i djevojčice dobiju prijeko potrebnu podršku i zaštitu. Nastavićemo podržavati rad na sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama u Bosni i Hercegovini”, rekla je Stromquist.

Saunders je naglasio da je kriza prouzrokovana pandemijom COVID-19 sve natjerala da praktikuju socijalnu distancu i da ostanu kod kuće.

“Kao rezultat, nasilje u porodici se povećalo. Sigurne kuće nastavljaju podržavati žene i djevojčice kojima je potrebna pomoć u krizi. Osoblje je preopterećeno i riskira vlastite živote da pomogne drugima. Ponosni smo na to što UN Women radi sa lokalnim pružaocima usluga iz opština i nevladinih organizacija, koji ulažu trud da podrže svaku ženu i djevojčicu suočenu sa nasiljem u porodici. Sve preživjele moraju dobiti pomoć koju trebaju i zaslužuju, pogotovo u vremenu krize. Nasilje nikada nije prihvatljivo“, kazao je Saunders.

U sklopu događaja održana je panel diskusija na temu “Uticaj pandemije COVID-19 na nasilje nad ženama“, u kojoj su učestvovali Joško Mandić, stručni savjetnik pri Agenciji za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Jasmina Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije iz Sarajeva i Radmila Žigić, direktorica Fondacije “Lara“ iz Bijeljine. Jedan od zaključaka diskusije bio je da svi članovi društva – vladin, nevladin i privatni sektor, kao i mediji – igraju važnu ulogu u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, te da svi trebaju djelovati zajedno kako bi privatni i javni prostori bili sigurni za žene i djevojčice.

Kampanja “Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno“ se realizuje i na društvenim mrežama UN Women u BiH – Facebooku, Twitteru i Instagramu, gdje će predstavnici nevladinog sektora, medija i međunarodne zajednice poslati snažne poruke u cilju podizanja svijesti o nasilju nad ženama i djevojčicama u vrijeme pandemije COVID-19 uz moto #isključimonasilje.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU