12.7 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

  Počela nastava za oko 5.000 studenata Univerziteta u Zenici

  Prigodnom svečanošću na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici (UNZE) danas je zvanično počela nastava za oko 5.000 studenata na osam fakulteta tog univerziteta u akademskoj 2019/2020. godini.

  Rektor Damir Kukić istakao je kako su zadovoljni ovogodišnjim odzivom studenata za studiranje na UNZE, na kojem je u zadnje dvije godine zaustavljen trend opadanja upisa novih studenata. UNZE je upisao nešto više od 900 studenata na prvi ciklus studija.

  – Dolaze nam novi studenti, dolaze brucoši…to su novi članovi akademske zajednice. Ovo je njima velika prilika da, kroz studiranje, stjecanje novih znanja, vještina i iskustava izgrade sebi sretniju budućnost. Na nama, nastavnicima i zaposlenicima UNZE-a je da im stvorimo što optimalnije uvjete, da ta diploma bude kvalitetna i priznata – kazao je rektor Kukić, nadajući se da će studenti iskoristiti ukazanu priliku te stvoriti bolju budućnost za sebe, svoje porodice te bh. društvo u cjelini.

  Premijer ZDK Mirza Ganić i resorni ministar obrazovanja tog kantona Spahija Kozlić, koji su prisustovali svečaosti, istakli su kako Vlada ZDK u kontinuitetu pruža podršku UNZE-u i samim studentima.

  – Ove su godine svi studenti koji su se prijavili i ispunjavali uslove dobili stipendije Vlade ZDK – napomenuo je premijer Ganić.

  Ministar Kozlić istakao je kako UNZE u novu akademsku godinu ulazi kao reakreditiran univerzitet, sa pet studijskih programa.

  – Ministarstvo će dati podršku UNZE-u da se akreditiraju i ostali studijski programi, što je jedan od uslova napretka UNZE-a. Dobili smo dva elaborata za pokretanje doktorskog studija, jednog sa Ekonomskog te jednog zajedničkog sa Mašinskog i Metalurško-tehnološkog fakulteta – naveo je on.

  Dodao je da je Vlada ZDK dala odobrenje za upis dodatnih 20-ak studenata koji su položili prijemni upis na Odsjeku opće medicine Medicinskog fakulteta te Odsjeka softversko inžinjerstvo na Politehničkom fakultetu.

  Studentski centar UNZE-a ove je godine zaprimio 281 apliakciju za smještaj, ali su zbog ograničenog kapaciteta primili samo 220 pa će njih 61 ostati na listi čekanja. Direktor SCZ Dino Eminović najavio je da će u toku ove godine započeti aktivnosti na izgradnji novih smještajnih kapaciteta, čime će svi zaintersirani moći koristiti usluge SCZ.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA