POČELA SJEDNICA VLADE FEDERACIJE BiH

U Mostaru je počela redovna 336. sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 

Dnevnim redom koji je usvojen, između ostalog, planirano je prihvatanje Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH 2021-2027. godina, koju predlaže Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Također, predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o ograničavanju povećanja cijena snabdijevanja električnom energijom.

Na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada bi se trebala izjasniti i o Prijedlogu odluke o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “Tekući transfer drugim nivoima vlasti i fondovima – Poduzimanje mjera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 iz nadležnosti FBiH” utvrđenih Budžetom FBiH za 2022. godinu Federalnom ministarstvu zdravstva. Na dnevnom redu je i informacija o pojavi zarazne bolesti iz skupine zoonoza-majmunske boginje u svijetu, zemljama EU, okruženja, BiH, te poduzimanju mjera za zaštitu stanovništva Federacije BiH od zaraznih bolesti.

Također, planirano je i razmatranje prijedloga odluka o finansijskoj konsolidaciji i/ili restruktuiranju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, te Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kao i o usvajanju programa finansijske konsolidacije i/ili restruktuiranja za ove dvije javne zdravstvene ustanove.

Vlada bi, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, trebala donijeti i Program javnih investicija (PJI) Federacije BiH za period od 2023. do 2025. godine.

O najvažnijim odlukama i zaključcima sa sjednice Vlade FBiH javnost će biti upoznata putem saopćenja.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU