28.8 C
Sarajevo
Nedjelja, 7 kolovoza, 2022

  Počelo premještanje migranata i izbjeglica iz Vučjaka

  Počelo je premještanje grupe migranata i izbjeglica iz neuvjetnog prihvatnog centra Vučjak kod Bihaća, nakon čega bi taj kamp trebao biti zatvoren u potpunosti.

  Reporterka Al Jazeere Aida Hadžimusić javlja da je prvi autobus sa migrantima napustio Vučjak.

  Migranti i izbjeglice koje borave u kampu Vučjak privremeno će biti premješteni u centru Ušivak dok se ne adaptira kasarna Blažuj kod Sarajeva, kamo bi potom svi trebali biti premješteni.

  Prema podacima bihaćkog Crvenog križa, više od šest stotina osoba je smješteno u kampu otvorenog tipa Vučjak, u koji migranti svakodnevno dolaze i odlaze iz njega.

  „Policija je i danas u autobusu na Vučjak dovezla migrante i izbjeglice koje su zatekli u gradu“, izvjestila je reporterka Hadžimusić.

  Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je ranije vlasti Bosne i Hercegovine da pod hitno premjeste migrante iz tog kampa kako bi se izbjegla humanitarna kriza, dok su sličan apel ranije uputili i iz Delegacija Europske unije u BiH i Ured specijalnog predstavnika EU-a u BiH

    Koronavirus je ušao u novu fazu, više novih oboljelih izvan Kine nego u njoj

  Kamp na rubu humanitarne krize

  Migranti i izbjeglice u Vučjaku su boravili pod najlonskim šatorima, bez tekuće vode i struje, dok im je prijetila opasnost i od zaraze i smrzavanja.

  U izjavi UN-a u BiH iz oktobra ove godine također je navedeno da na lokalitetu Vučjaka postoje veliki sigurnosni i zdravstveni rizici, te da ta lokacija nije u skladu s međunarodnim humanitarnim standardima, zbog čega nije adekvatna ni za smještanje ljudi.

  Migranti i izbjeglice koji borave u Vučjaku odbijali su proteklih dana obroke lokalnog Crvenog križa kao i drugu pomoć u znak protesta zbog loših uvjeta u kampu, dok istovremeno nisu prihvatali ni premještanje u druge, uslovnije kampove.

  Većina njih insistira na tome da im se omogući prelazak granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske te odlazak u neku od zemalja zapadne Evrope.

  U Bosnu i Hercegovinu je od 2018. godine ušlo skoro 50.000 ilegalnih migranta i izbjeglica, kako bi dalje preko Hrvatske i Slovenije došli do neke od zemalja zapadne Evrope. U BiH se zadržalo njih oko 7.000, prema procjenama domaćih vlasti i međunarodnih organizacija.

    WHO: Alarmantan broj hospitalizovanih mlađih pacijenata

  Šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH Peter Van der Auweraert rekao je u ranijem intervjuu za Al Jazeeru da je službeni odobreni kapacitet od 4.200 kreveta nedovoljan za migrante koji se nalaze u državi, te da oko 2.000 migranata živi u uslovima koji su daleko ispod standarda.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU