Počelo premještanje migranata i izbjeglica iz Vučjaka

Počelo je premještanje grupe migranata i izbjeglica iz neuvjetnog prihvatnog centra Vučjak kod Bihaća, nakon čega bi taj kamp trebao biti zatvoren u potpunosti.

Reporterka Al Jazeere Aida Hadžimusić javlja da je prvi autobus sa migrantima napustio Vučjak.

Migranti i izbjeglice koje borave u kampu Vučjak privremeno će biti premješteni u centru Ušivak dok se ne adaptira kasarna Blažuj kod Sarajeva, kamo bi potom svi trebali biti premješteni.

Prema podacima bihaćkog Crvenog križa, više od šest stotina osoba je smješteno u kampu otvorenog tipa Vučjak, u koji migranti svakodnevno dolaze i odlaze iz njega.

„Policija je i danas u autobusu na Vučjak dovezla migrante i izbjeglice koje su zatekli u gradu“, izvjestila je reporterka Hadžimusić.

Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je ranije vlasti Bosne i Hercegovine da pod hitno premjeste migrante iz tog kampa kako bi se izbjegla humanitarna kriza, dok su sličan apel ranije uputili i iz Delegacija Europske unije u BiH i Ured specijalnog predstavnika EU-a u BiH

Kamp na rubu humanitarne krize

Migranti i izbjeglice u Vučjaku su boravili pod najlonskim šatorima, bez tekuće vode i struje, dok im je prijetila opasnost i od zaraze i smrzavanja.

U izjavi UN-a u BiH iz oktobra ove godine također je navedeno da na lokalitetu Vučjaka postoje veliki sigurnosni i zdravstveni rizici, te da ta lokacija nije u skladu s međunarodnim humanitarnim standardima, zbog čega nije adekvatna ni za smještanje ljudi.

Migranti i izbjeglice koji borave u Vučjaku odbijali su proteklih dana obroke lokalnog Crvenog križa kao i drugu pomoć u znak protesta zbog loših uvjeta u kampu, dok istovremeno nisu prihvatali ni premještanje u druge, uslovnije kampove.

Većina njih insistira na tome da im se omogući prelazak granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske te odlazak u neku od zemalja zapadne Evrope.

U Bosnu i Hercegovinu je od 2018. godine ušlo skoro 50.000 ilegalnih migranta i izbjeglica, kako bi dalje preko Hrvatske i Slovenije došli do neke od zemalja zapadne Evrope. U BiH se zadržalo njih oko 7.000, prema procjenama domaćih vlasti i međunarodnih organizacija.

Šef Međunarodne organizacije za migracije u BiH Peter Van der Auweraert rekao je u ranijem intervjuu za Al Jazeeru da je službeni odobreni kapacitet od 4.200 kreveta nedovoljan za migrante koji se nalaze u državi, te da oko 2.000 migranata živi u uslovima koji su daleko ispod standarda.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU