17.7 C
Sarajevo
Srijeda, 10 kolovoza, 2022

  Počelo uklanjanje migrantskog kampa Vučjak

  Timovi Crvenog križa uklanjaju šatore u kampu Vučjak kod Bihaća, nakon što je blizu 700 migranata i izbjeglica u utorak premješteno u kasarnu Blažuj i centar Ušivak kod Sarajeva.

  Reportera Al Jazeere Aida Hadžimusić javlja da se u kampu Vučjak, osim radnika Crvenog križa, trenutno nalazi svega nekoliko migranata, koji su se vratili u kamp, jer protekle noći nisu uspjeli preći granicu s Hrvatskom, a izbjegli su i premještanje u druge kampove.

  Sekretar Crvenog križa Bihać Selam Midžić rekao je da odlaskom migranata u utorak kamp zvanično prestao s radom, nakon čega je uslijedilo njegovo uklanjanje.

  Vlasti su u utorak zatvorile kamp Vučjak, kako bi se izbjegla veća humanitarna kriza zbog loših uvjeta u njemu.

  Ranije su domaće i međunarodne organizacije upozorile da migranti i izbjegice dočekuju zimu pod najlonskim šatorima, bez električne enegije i tekuće vode, izloženi hladnoći i zaraznim bolestima.

  Trenutno u BiH oko 7.000 migranata

  Migranti i izbjeglice koji su boravili u kampu Vučjak protestirali su zbog loših uvjeta u kampu, ali su istovremeno odbijali prihvatali premještanje u druge, uvjetnije kampove, prenosi Al Jazzera Balkans.

    Božinović: Nakon požara u Kladuši nije primijećena pojačana aktivnost migranata

  Na kraju su pristali da ih se preseli u uslovne kampove u blizini Sarajeva.

  Većina njih insistirala je na tome da im se omogući prelazak granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske te odlazak u neku od zemalja Zapadne Evrope, kamo su i krenuli.

  U Bosnu i Hercegovinu od 2018. godine je ušlo gotovo 50.000 ilegalnih migranata i izbjeglica, kako bi dalje, preko Hrvatske i Slovenije, došli do neke od zemalja Zapadne Evrope, dok ih se u zemlji trenutno zadržalo njih približno 7.000, prema procjenama bh. vlasti i međunarodnih organizacija.

  Osim Vučjaka, stotine migranata i izbjeglica koji borave na području Bosanske krajine uz hrvatsku granicu su smješteni u kampove Bira, Borići, Sedra i Miral, kojima upravlja Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU