Počeo upis u srednje škole u KS, za nadarene, učenike deficitarnih zanimanja i djecu pripadnika boračke populacije osigurane stipendije

Ove godine u prvi razred srednjih škola u Kantonu Sarajevo upisuje se 3.950 učenika, a njima je na raspolaganju je 4.140 pozicija u školama, kroz 173 odjeljenja u 36 srednjih škola, javnih ustanova. Također, konkurs je otvoren i za upis učenika u osam privatnih srednjih škola.  

Saopćila je to ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović na današnjoj konferenciji za medije povodom upisa učenika u 1. razred srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo u školskoj 2022/2023. godine, koji je počeo danas.  

Detalje Javnog poziva za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola, djeci pripadnika boračke populacije obrazložio je ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović. 

“Danas raspisujemo Javni poziv za upis u srednje škole, ovaj proces se odvija elektronski, što je prednost postojanja jedinstvenog informacionog sistema za osnovne i srednje škole u Kantonu Sarajevu, a kojeg ove godine proširujemo i na predškolske ustanove, kako privatne, tako javne. Prvi dio upisnog roka otvoren je do 28. juna u 16:00 sati”, objasnila je ministrica Hota-Muminović.  

Naglasila je da su u srednjoškolskim centrima u Vogošći, Ilijaš i Hadžići od ove godine učenicima na raspolaganju i dva nova zanimanja – mašinski tehničar za CNC tehnologiju (IV stepen) i obrađivač materijala na CNC mašinama (III stepen).   

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS za stipendiranje učenika u narednoj školskoj godine osiguralo je 350.000 KM. Ministrica Hota-Muminović objasnila je da će biti stipendirani nadareni učenici koji su ostvarivali zapažena mjesta na takmičenjima iz fizike, hemije i informatike. Također, stipendije su osigurane i za učenike koji se školuju za deficitarna zanimanjima, i to svih razreda.   

“Nije uredu da ti učenici budu stipdenirani samo u prvom razredu, a da u drugom i trećem ostanu bez stipendije. Kod kreiranja Budžeta pronašli smo način da obuhvatimo učenike svih razreda”, navela je ministrica Hota-Muminović.  

Govoreći o deficitarnim zanimanjima, kazala je da su to, između ostalih, elektoinstalater, elektomehaničar, vodoinstalater, stolar, bravar, instalater grijanja, cvjećar, mesar, operater na CNC mašinama, zavarivač keramičar, moler, stolar… 

“Za početak, to je stipendiranje srednjoškolskog obrazovanja i I ciklusa studija, gdje smo broj stipendija povećali sa 1.930 na 2.100. Osim toga, prvi put imamo i 200 stipendija drugog i 30 stipendija trećeg ciklusa obrazovanja. Također, Fond IKRE, preko kojeg i realiziramo ove stipdendije, iz svojih sredstava osigurat će i 300 stipendija za najugroženije učenike, kao i još 10 stipendija za treći ciklus”, naveo je ministar Osmanović, objasnivši da mjesečne stipendije koje je osiguralo ovo Ministarstvo za učenike srednjih škola i studente I ciklusa iznose 100 KM, studente II ciklusa 200, a III 500 KM.  

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU