Početak Manifestacije ‘Novogradski dani 2024’ zakazan za 30. jun, objava otkrivanja spomenika ‘Krila slobode’

Općina Novi Grad Sarajevo organizira manifestaciju “Novogradski dani 2024.” po 26. put, koja će započeti 30. maja, a centralni događaj planiran za 8. juna je svečano otkrivanje spomenika “Krila slobode” na Golom Brdu, u čast Dana odbrane općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč. Novost u programu manifestacije je i organizacija teniskog turnira, konjičkog takmičenja koje realizira konjički klub “Pegasos” i izložba električnih vozila.

Građani i posjetioci Sarajeva će imati priliku da uživaju u brojnim kulturno-zabavnim i sportskim događajima do 30. juna.

Pomoćnik načelnika Tajib Delalić je istakao da će se tokom manifestacije obilježiti godišnjice odbrane BiH, uključujući stradanje mještana Ahatovića, Dobroševića, formiranje prvog logora u Rajlovcu, godišnjicu pogibije braće Kadić, heroja Safeta Isovića, Safeta Zajke, te pogibije boraca u Ahatovićima.

Centralni događaj će biti otkrivanje monumentalnog spomenika na brdu Žuč posvećenog borcima, herojima odbrane BiH, čije su dimenzije impresivne – raspon krila je 25 metara, a visina 16 metara.

Delalić je istakao da se “Krila slobode” namjeravaju posvetiti herojima odbrane BiH koji su nesebično branili državu i grad Sarajevo.

Također je najavljeno prisustvo oko 5.000 posjetilaca na brdu Žuč, kao i članova svih viteških brigada. Prijevoz autobusima je osiguran, a prijenos putem TV Hayata će biti dostupan.

U okviru manifestacije su planirani brojni kulturni događaji, poput koncerata grupe Divanhana i Džejle Ramović, kao i koncerata horova “Šapat Srca” i “Hamza” koji će izvesti duhovnu muziku. Također će biti otvorene izložbe i izvedene pozorišne predstave za sve uzraste, kao i manifestacija “Porodični dani” i Dan novogradskih osnovnih škola.

U sportskom dijelu manifestacije će se održati 22 sportska događaja.

Izvor: ( www.tvsa.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU