Početkom decembra počnje anketiranje iz oblasti poljoprivrede u BiH

Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku, provodi tokom decembra dva redovna statistička istraživanja iz oblasti poljoprivrede na uzorku kreiranom iz Popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine: Anketa o poljoprivrednoj proizvodnji – biljna proizvodnja 2020 i Anketa o poljoprivrednoj proizvodnji – stočna proizvodnja 2020.

Ankete će provoditi oko sto anketara i kontrolora akreditovanih od Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS, na reprezentativnom uzorku od 15.200 slučajno odabranih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. Istovremeno, bit će anketirano i 2.136 pravnih lica i preduzetnika metodom dostavljanja upitnika putem pošte.

Osnovi cilj provođenja anketa o biljnoj i stočnoj proizvodnji je prikupljanje podataka o poljoprivrednoj proizvodnji na poljoprivrednim porodičnim i gazdinstvima pravnih osoba (poljoprivrednih preduzeća/preduzetnika/zadruga) o poljoprivrednim proizvodima. U tu svrhu, anketari će prikupljati podatke o poljoprivrednim površinama i ostvarenoj proizvodnji ratarskih kultura, povrća, voća i grožđa, o planovima sjetve za narednu godinu, brojnom stanju stoke i stočne proizvodnje, kao i površinama zakupljenog poljoprivrednog zemljišta.

Zbog značaja anketa o biljnoj i stočnoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini, statističke institucije su zamolile nosioce porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, odgovorne osobe u pravnim licima i preduzetnike za aktivnu saradnju u realizaciji ovog važnog istraživanja i garantuju da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni, te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU