Počinje 62. MESS: Četrnaest domaćih, regionalnih i evropskih teatarskih ostvarenja

Predstavom “Braća Karamazovi: Sve sretne porodice nalik su jedna na drugu”, večeras će u Sarajevu biti otvoren 62. internacionalni teatarski festival MESS, tokom kojeg će publika do 9. oktobra imati priliku pogledati 14 domaćih, regionalnih i evropskih teatarskih ostvarenja.

Od 30. septembra do 9. oktobra Internacionalni teatarski festival MESS predstaviće 14 produkcija kao i sedam produkcija u okviru Malog MESS-a, među kojima su ukupno tri festivalske premijere.

Festival u svom programu nudi produkcije predstava iz 12 zemalja svijeta, pa će tako Sarajevo i ove godine ugostiti više od 250 internacionalnih umjetnika i umjetnica.

Od regionalne teatarske produkcije na 62. internacionalnom teatarskom festivalu MESS publika će moći pogledati dramske klasike – diptih, dvije predstave “Braće Karamazovih” u režiji Olivera Frljića, u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, te “Anu Karenjinu” Mirka Radonjića u produkciji Dramskog studija Prazan prostor i Kraljevskog pozorišta Zetski dom iz Crne Gore.

Organizatori ističu da je specifičnost “Karamazovih” ta da publika može pogledati nezavisno jedan dio od drugog iako će, kako navode, teatarski zaljubljenici sigurno željeti dvije večeri zaredom imati vrhunski umjetnički doživljaj i cjelovito iskustvo. Ističu da cjelovečernje iskustvo u tri čina očekuje i publiku koja će 270 minuta uživati u “Ani Karenjini”.

Predstava “Braća Karamazovi”, koja je napisana prema romanima Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, ruskog književnika ukrajinskog porijekla, je premijerno prikazana početkom agresije na Ukrajinu u februaru ove godine, a glumac Adrian Pezdirc ističe kako je izvođenjem predstave stekao utisak da su se pojedine situacije na sceni, preslikale u stvarni svijet.

Gosti ovogodišnjeg festivala dolaze iz Njemačke, Mađarske, Italije, Švicarske, Grčke, Kipra, Japana, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, kao i Bosne i Hercegovine.

Posljednji dan MESS-a biće dodijeljene nagrade najboljim umjetnicima i umjetnicama čija su ostvarenja ostavila najviše traga ne samo kod publike nego i po mišljenju stručnog žirija. O Zlatnim lovorovim vijencima ove godine odlučuje tročlani žiri iz Bosne i Hercegovine, Kosova i Italije u sastavu: Andrea Lešić – Tomas, Fatos Beriša i Đakomo Pedini. Anadolija

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU