11.6 C
Sarajevo
Srijeda, 7 lipnja, 2023

Počinje nova školska godina i nove reforme u NPIP

Sve je spremno za početak nove školske godine, koja na području Zeničko-dobojskog kantona počinje u četvrtak, 1. septembra. Prema riječima Aide Salkić, direktorice Pedagoškog zavoda ZDK, na području grada Zenice je u školsku 2022./2023. godinu u 18 osnovnih škola u prvi razred upisano 1.075 prvačića, dok je u 11 srednjih škola upisano 1.004 učenika.

Naša sagovornica ističe da se promatrajući period posljednjih pet godina, može konstatovati da se broj prvačića ne smanjuje, te da je u ovome periodu upisano preko 1.000 učenika u prve razrede osnovnih škola. Posmatrani period i za srednje škole je također 1.000 upisanih učenika svake godine.

Nastava će na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku početi istog datuma, s tim što bi prvo polugodište po NPiP na bosanskom i srpskom jeziku trebalo biti okončano 30. decembra, a po NPiP na hrvatskom jeziku 16. decembra, zbog božićnih praznika.

Ono što je novina kada je u pitanju početak ove školske godine je uvođenje nove reforme u nastavnom planu i programu, na kojoj su radili posljednje tri godine u saradnji sa OSCE-om. Riječ je o kurikularnoj reformi kojom će biti olakšan rad i nastavnika i učenika.

“Krećemo u pilotiranje 53 kurikuluma koje smo izradili. Prošle sedmice smo imali edukaciju svih nastavnika koji učestvuju u pilotiranju kurikularne reforme na području ZDK. Riječ je o izmjenjenim planovima i programima koji se odnose na sve osnovne škole i gimnazije. Ove godine ide u pilotiranje prvi i treći razred osnovne i prvi i treći razred gimnazije. Oko 400 nastavnika će učestvovati u primjeni ove reforme”, kazala je Salkić.

aida salkić

Novi način rada u školama, prema riječima Salkić, koji se odnose na birane nastavne programe, podsticat će se kreativnost učenika, a nastavnici će imati veće mogućnosti u inoviranju nastave.  (M. H.)

The post Počinje nova školska godina i nove reforme u NPIP appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU