Počinje obilježavanje Dana općine Jajce

Brojni sadržaji biti će upriličeni u povodu obilježavanja 22. februara/veljače  Dana općine Jajce.

Datum je ovo prvog pisanog pominjanja grada Jajca 1396. godine u Povelji iz dubrovačkog arhiva.

Centralna svečanost bit će upriličena u utorak, 22.2.2022. godine u 10:00 sati kada će biti održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Jajce na kojoj će zaslužnim pojedincima i kolektivima biti uručena prigodna priznanja. Svečana sjednica održat će se u Velikoj sali Općine Jajce, a predhodit će joj polaganje cvijeća na spomen obilježja.

Svečanost obilježavanja Dana općine Jajce počinje u petak, 18.2.2022. godine otvaranjem 7. Međunarodnog košarkaškog KUP-a kraljevskog grada za dječake rođene 2008. godine i mlađe. Na turniru učestvuju dvije reprezentacije U-14 i šest košarkaških ekipa iz četiri države. Za pobjednika 7. po redu turnira nadmetat će se ekipe: domaćin KK „Vodopad“ Jajce,  KK „Budućnost“ Bijeljina kao branilac titule, U-14 Reprezentacija Bosne i Hercegovine,  KK „Sava“ Beograd, U-14 Reprezentacija Sjeverne Makedonije, ŠK „Dražen Petrović“ Šibenik, KK „Cerak“ Beograd i KK „Realway“ Sarajevo kao debitanti na turniru. Svečano otvorenje turnira bit će upriličeno u petak, 18.2.2022. godine s početkom u 19:00 sati susretom između domaćina KK „Vodopad“ Jajce i U-14 Reprezentacije BiH. Turnir se igra u Gradskoj sportskoj dvorani Jajce, a organizator i domaćin je Košarkaški klub ”Vodopad” Jajce. Za sve ljubitelje košarke koji nisu u mogućnosti biti u Jajcu obezbijeđeno je praćenje turnira putem livestream-a putem oficijelnog YouTube kanala KK Vodopad Jajce.

Svečanost se nastavlja otvaranjem Multimedijalne izložbe „Jajce u štampanim medijima“ autora Tvrtka Zrile u organizaciji Društva za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca. Otvaranje Izložbe bit će upriličeno u subotu, 19.2.2022. godine s početkom u 18:00 u Domu kulture Jajce.

2. Šahovski turnir u organizaciji Šahovskog kluba Jajce igra se u nedjelju, 20.2.2022. godine u Hotelu „Turist ’98“ sa početkom u 10:30 sati. Turnir se igra po švicarskom sistemu u 9 kola s tempom igre od 12 minuta + 3 sekunde po igraču. Očekuje se oko 100 igrača iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Danske. Turnir se rejtinguje kod Međunarodne šahovske federacije FIDA.

KUD „Jajce“ i ove godine organizuje izložbu u čast Dana općine Jajce pod nazivom „Jajcu s ljubavlju“ koja će biti otvorena u prostorijama Društva u utorak, 22.2.2022. godine u 14:00 sati.

Odlukom Općinskog vijeća Jajce 22. februar/veljača na području općine Jajce je neradni dan.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU