24 C
Sarajevo
Nedjelja, 26 lipnja, 2022

  Počinje obnova jedne od najstarijih zgrada Univerziteta u Tuzli

  Početak obnove jedne od najstarijih zgrada Univerziteta u Tuzli, zgrade Rudarsko građevinsko-geološkog fakulteta polazna je tema naučne konferencije o energetskoj efikasnosti koja će biti održana 13. novembra u Tuzli.

  Na konferenciji će se govoriti o energetskom i klimatskom planu Bosne i Hercegovine, obavezama države na polju energentske efikasnosti, zakonskim propisima u ovoj oblasti u sektoru izgradnje i dugoročnoj strategiji obnove zgrada. Među učesnicima će biti predstavnici Vlade, Grada Tuzla, domaćeg nevladinog sektora i međunarodnih organizacija.

  Državne i kantonalne institucije, USAID, UNDP, GTZ i stručnjaci sa Rudarsko-građevinsko geološkog fakulteta učestvovat će na konferenciji o energetskoj efikasnosti, elementu održive tranzicije, koja je najavljena za narednu srijedu na Univerzitetu u Tuzli, prenosi RTVTK.

  “Ova konferencija treba da bude početna točka za početak radova na zgradi RGGF-a koja je izgrađena 1958. godine i stolarija nikad nije promijenjena. Vrlo je otežano odvijanja nastavnog procesa u zimskim i ljetnim danima”, kaže prof.dr. Nedim Suljić, prodekan za naučnoistraživački rad na RGGF-u.

  Prema elaboratu o energetskoj efikasnosti koji ima RGGF, zgrada ovog Fakulteta troši toliko energije na zagrijavanje kao da nema prozora. Zato su u menadžmentu pokrenuli projekt utopljavanja u skladu sa pravilima energetske efikasnosti i već su krenuli u njegovu realizaciju.

  “Kompletan projekat sa unutrašnjim i vanjskim dijelom je 560.000 KM. Od toga je Fakultet već uložio 75.000 KM u sjevernu stranu. Zatim, tri ostale strane će koštati 175.000 KM. Ljudi već rade. Pomogla nam je Vlada na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem. Dobili su pripremne crteže i sve već rade”, kaže prof. dr. Kemal Gutić, dekan RGGF-a.

  Očekuje se da će Konferencija koju RGGF organizuje zajedno sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH obezbijediti sufinansiranje renoviranja zgrade. Uslov međunarodnih organizacija da se uključe u projekt je investiranje 50% iznosa iz kantonalnog Budžeta, za šta će se tražiti podrška u Skupštini TK, kazao je na press konferenciji skupštinski zastupnik Bego Gutić.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU