Počinje suđenje Mlaći i Cikotiću za ratni zločin nad bugojanskim Hrvatima


Zbog zločina nad Hrvatima u Bugojnu, Tužilaštvo BiH je u prosincu 2023. za te zločine optužilo Mlaću i Cikotića te nekadašnjeg oficira Armije BiH Tahira Granića, prenosi Dnevni Avaz.

Kako piše Avaz, u Sudu Bosne i Hercegovine za danas je planiran početak suđenja Dževadu Mlaći i Selmi Cikotiću, koji se terete za zločine nad ratnim zarobljenicima 1993. godine u Bugojnu. Mlaćo je optužen u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, a Cikotić u svojstvu zapovjednika Operativne skupine “Zapad” Trećeg korpusa Armije BiH. Statusna konferencija te početak suđenja Mlaći i Cikotiću su planirani za srijedu, 13.ožujka.

Podsjećanja radi, Mlaćo i Cikotić koji su optuženi za ratne zločine nad bugojanskim Hrvatima, izjasnili su se da se ne osjećaju krivima ni po kojoj točki optužnice.

Za Mlaću je navedeno kako je naredio ubistva zarobljenika hrvatske nacionalnosti i to tako što je osobno sastavio popis onih koji će biti ubijeni. Trojica zarobljenih Hrvata usmrćena su nakon zlostavljanja u improviziranom zatvoru u Bugojnu, dok su ostali odvedeni na obližnju planinu Rostovo i tamo ubijeni, a njihova tijela pokopana na skrivenom mjestu.

Nakon rata posmrtni ostaci četvorice ubijenih pronađeni su i ekshumirani, a za tijelima preostalih žrtava još uvijek se traga. Procjena je kako lokalitet Rostova skriva ostatke najmanje još 15 ubijenih Hrvata.

Cikotić, koji je u tom razdoblju bio komandant operativne grupe Armije BiH, optužen je jer je izdavao naredbe da se zarobljeni Hrvati izvode na obavljanje prinudnih radova na prvim linijama gdje su ujedno bili “živi štit”. Dvojica zarobljenika pritom su ubijena, a više ih je ranjeno. Cikotić je uz to propustio spriječiti zlostavljanja i ubistva zarobljenih pripadnika HVO-a i nije poduzeo mjere kako bi spriječio i kaznio počinitelje.

Trideset godina nakon ubistava i progona Hrvata Bugojna, Tužiteljstvo BiH je u prosincu 2023. za te zločine optužilo Mlaću i Cikotića te nekadašnjeg oficira Armije BiH Tahira Granića. Sud BiH optužnicu protiv Mlaće i Cikotića potvrdio je u siječnju, a odbacio je dio optužnice koji se odnosio na Granića koji je zapovijedao 307. brigadom Armije BiH. Sud je ocijenio kako tužilaštvo nije prikupilo dovoljno dokaza koji bi potvrdili da je on naložio odvođenje zarobljenika na prisilni rad.

Dževad Mlaćo je i nakon rata godinama bio na čelu bugojanske općine te je obnašao dužnosti u Stranci demokratske akcije (SDA), dok je Selmo Cikotić kao kadar te stranke bio na pozicijama državnog ministra sigurnosti, a potom i odbrane. Zbog zloupotrebe položaja i ovlasti dok je vodio Ministarstvo obrane Cikotić je prošle godine osuđen na tri godine zatvora.

Izvor: Dnevni Avaz

centralna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU