Počinje suđenje pripadnicima Ravnogorskog pokreta koji su pjevali “Biće opet pakao”

počinje suđenje pripadnicima ravnogorskog pokreta koji su pjevali “biće opet pakao”

Suđenje trojici pripadnika Ravnogorskog pokreta koji su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, počet će 21. aprila, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Datum početka suđenja Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada 10. marta 2019. godine, potvrdio je Sud BiH.

“Planiran je početak glavnog pretresa”, odgovorili su iz Državnog suda na upit BIRN-a BiH.


počinje suđenje pripadnicima ravnogorskog pokreta koji su pjevali “biće opet pakao”

Sladojević zvani “Krvce” i “Čiča”, Aleksić zvani “Vojvoda” i Lečić negirali su krivnju 22. februara.

Tužilaštvo BiH je optužilo Sladojevića, Aleksića i Lečića da su 10. marta 2019. učestvovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”, te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

“Prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, Sladojević kao predsjednik ‘Ravnogorskog pokreta Republike Srpske’ i Aleksić su sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području BiH, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta”, navodi se u optužnici.

Podsjećamo, pjevali su pjesmu “Bit će opet pakao”.

Tužilaštvo tereti Lečića da je prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.


počinje suđenje pripadnicima ravnogorskog pokreta koji su pjevali “biće opet pakao”
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Počinje suđenje pripadnicima Ravnogorskog pokreta koji su pjevali “Biće opet pakao”

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU