Počinjete posao od kuće ? Odgovorite na ovih 8 pitanja!

Posao od kuće može predstavljati odličan posao i radno okruženje, ali prilikom početka morate biti pametni i kalkulisani.

Tu su razni poslovi, kao što su biznis marketing, freelancing, blogging, međutim morate biti pažljivi nisu svi biznisi onakvi kakvi se čine na prvi pogled.

Ponekad ovi poslovi mogu se ispostaviti kao prevara, na vama je da izučite tržište i edukujete se u polju online biznisa.

Čak i ako je biznis kvalitetan, možda proizvod ili možda marketinški plan nisu dobro razrađeni, te će vaš biznis teže uspjeti.

Ako razmišljate o ulaganju vašeg vremena i novca u pokretanje posla od kuće bilo bi dobro da prvo imate odgovor na sljedećih osam pitanja.

1.    Koliko bi koštalo pokretanje vašeg biznisa

Većina poslova koje pokrećete iz udobnosti vlastitog doma očekuju od vas da uložite određenu količinu novca u samome startu, često je to novac koji ide u finansiranje hostinga ili reklamiranja u ranim fazama.

Prije nego što uložite novac potrebno je da shvatite koliki je trošak i šta se sa ovim troškom pokriva, dakle pokušajte odgovoriti na sljedeće:

  • Koliko košta start up koji baš vi želite pokrenuti;
  • Da li imali određenih dugoročnih troškova, ako da koliko će dugo trajati i koliki je ukupni iznos;
  • Za sam kraj odredite kako ćete prikupiti novac. Postoji li prezentacija koja prikazuje projekciju vašeg poslovanja, da li dobivate web stranicu i domenu i sl.

Razlog zašto su ova pitanja bitna se krije u tome da ako nemate dovoljno novca sa odgovorima na ova pitanja smanjivate trošak što je više moguće.

2.    Da li vam je potreban trening i dodatno znanje da pokrenete vaš biznis

Ako se želite priključiti velikoj kompaniji potrebno je da istražite da ta određena kompanija nudi trening i može vas edukovati na traženu temu.

Ako recimo tražite posao u marketinškoj kompaniji u samom početku provjerite kakva je etika komapnije i koliko su požrtvovani da pomognu vama da uspijete.

Ako je to recimo neka franšiza da li pruža materijal i biznis formu koja konstantno pomaže svojim uposlenicima i saradnicima.

počinjete posao od kuće ? odgovorite na ovih 8 pitanja!
posao od kuće je danas jako česta pojava

3.    Koja su pravila oglašavanja i promocije

Mnoge poslovne prilike imaju pravila kada je riječ o tome šta mogu i kako mogu da promovišu. U nekim slučajevima možete biti striktno ograničeni, dok u drugim možete imati svu slobodu ovog svijeta.

Dobar primjer ograničenja predstavlja copyright odnosno kada je proizvod pod trademarkom.

Tada vi ne smijete ovaj proizvod spominjati, prikazivati odnosno ne smijete se vezati nikako sa proizvodom ili ćete biti novčano kažnjeni.

Ostatak članka pročitajte na biznis portalu Poslovne.com.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU