Podignuta optužnica protiv Milana Lukića zbog otmice u Štrpcima

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Milana Lukića (1967.), koji se nalazi na izdržavanju kazne izrečene u Haškom tribunalu (ICTY).

Optuženi se tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a u vezi s otmicom u Štrpcima.

Milan Lukić se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, zajedno sa zapovjednicima i drugim pripadnicima Interventne čete Višegradske brigade VRS, postupao protivno odrebama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Konkretno, Lukić se tereti da je sudjelovao u planiranju i organiziranju otmice putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz prinudno zaustavljenog vlaka koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar u mjestu Štrpci.

Nakon otmice 18 osoba bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije i Crne Gore sa područja Sandžaka, jedne osobe hrvatske nacionalnosti iz Beograda i jedne NN osobe arapskog podrijetla, optuženi je zajedno sa drugim pripadnicima VRS, sudjelovao u odvođenju otetih osoba u školu u mjestu Prelovo, gdje su pretučeni, mučeni, zlostavljani i opljačkani, nakon čega su odvezeni u mjesto Musići, gdje je optuženi osobno sudjelovao u ubojstvu otetih osoba, čija tijela su bačena u rijeku Drinu, 27.02.1993. godine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Od 20 osoba, pronađeni su posmrtni ostaci četiri žrtve, dok se za ostalima još uvijek traga.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, koji se nalazi na izdržavanju kazne, koju mu je izrekao ICTY, Tužiteljstvo BiH ispunilo je posljednje procesne uvjete za podizanje optužnice protiv Milana Lukića.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU