Podignuta optužnica protiv Novalića, Hodžića, Solaka ali i Milićević u predmetu “Respiratori”

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv premijera Federacije Fadila Novalića i ostalih u predmetu “Respiratori” za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebe položaja, primanje nagrade za trgovinu uticajem, pranje novca i krivotvorenje isprava.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, optužnica je podignuta protiv Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića, direktora pravnog lica „F.H. Srebrena malina“ Srebrenica, te zamjenice premijera Federacije i federalne ministrice finansija Jelke Milićević.

Prvano lice F. H. Srebrena malina, te Novalića, Solaka i Hodžića Tužilaštvo tereti za udruživanje radi činjena kaznenih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijiskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević Tužilaštvo tereti za nesavjesan rad u službi.

“Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

U saopćenju se dodaje da se Novaliću stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv korona virusa.

“U tom su se planu u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba „F. H. Srebrena malina“ Srebrenica. Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ‘ACM812A’ po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti Covid-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podjeljenja između pripadnika udružene skupine”, navodi se u saopćenju.

U saopćenju se dodaje da je Milićević počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.

“Istraga protiv osumnjičenog Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim slučajevima od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva donošene nezakonite odluke”, navedeno je iz Tužilaštva.

Državno tužilaštvo je saopštilo da se nastavlja istraga protiv više drugih osoba u odnosu na krivično djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog kaznenog djela, a u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice.

Od maja ove godine Tužilaštvo BiH je provodilo istragu o nabavci 100 respiratora iz Kine koje je Federacija kupila preko firme “F.H. Srebrena malina”, koja se bavi prodajom voća i povrća. Ročište za određivanje pritvora održano je 30. maja. Odlukom Suda BiH nije određen pritvor osumnjičenima.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU