Podignuta optužnica protiv policajaca zbog zlostavljanja dječaka kod Bijeljine

Okružno javno tužilaštvo Bijeljina podiglo je optužnicu protiv četiri policajca iz Osmaka zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo “povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja”, potvrđeno je za Radio Slobodna Europa (RSE).

“Optužnica je poslata na potvrđivanje Osnovnom sudu u Zvorniku”, na istoku Bosne i Hercegovine, rečeno je za RSE iz bijeljinskog Okružnog javnog tužilaštva, iz kojeg su napomenuli da do potvrđivanja optužnice ne mogu iznositi detalje.

Optužnica je podignuta po osnovu prijave iz avgusta prošle godine protiv policajaca koji se terete da su tokom ispitivanja fizički zlostavljali 14-godišnjeg dječaka.

Slučaj je prijavio otac dječaka Juso Jusić, a u prijavi je naveo da su policajci iz mjesta Osmaci 22. kolovoza nezakonito postupali prilikom uzimanja izjave od njegovog sina, odnosno da su ga fizički zlostavljali.

Zakon o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku Republike Srpske (RS) predviđa da maloljetnici u krivičnom postupku imaju, uz ostalo, pravo na prisustvo roditelja ili staratelja.

U izjavi za RSE iz avgusta prošle godine Jusić je rekao kako je 22. avgusta sa sinom došao u policijsku stanicu Osmaci zbog davanja izjave, nakon čega su razdvojeni, a da je kasnije čuo dječakov vrisak i plač.

“Tražio sam da me puste da ga vidim, ali nisu dali. Čuo sam policajca koji je opsovao i rekao da ne udaraju dijete. Skočio sam i u maloj prostoriji zatekao dva policajca koji su ga prignječili uz zid”, rekao je Jusić.

On je tada tvrdio da su dječaka potom, bez njegove pratnje, odvezli u policijskom automobilu.

“Kasnije dolazi patrola i dijete su mi samo izbacili u dvorište. Pao je u nesvijest i vidio sam da je udaran, da mu je crven vrat, a ruka krvava”, istakao je Jusić, dodajući da je njegovom sinu ukazana ljekarska pomoć.dnevni.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU