PODRŠKA PRIVREDI/ Općina u BiH radnicima u privredi isplaćuje po 800 KM

Na sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama održanoj 19. maja 2020. godine doneseno je niz mjera kao podrška privredi za ublažavanje posljedica koronavirusa

Između ostalog općina će isplatiti 800 KM po uposlenom.

“Predlažem da naša pomoć bude doista pomoć, jednokratna u visini od 800 KM po zadržanom radniku u onim granama privrede kojima je bio zabranjen ili značajno otežan rad. Taj novac mora završiti kod radnika a ne kod poslodavaca, jer sam rekao da poslodavci mogu i trebaju svoja prava tražiti na nivou Federacije i Županije”, rekao je Načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević u obrazloženju mjera.

Utvrdilii su i druge pogodnosti za privredu koje se mogu smatrati potporama. Radi se o ukidanju komunalne naknade za ovo razdoblje, ukidanju zakupnina za općinski prostor, za plaćanje dezinfekcije poslovnih prostora i radnji, plaćanje sanitarnih knjižica, odgađanje izvršnih postupaka, odgađanje plaćanja postojećih obveza prema općini i slično.

“Nastaviti ćemo u što većoj mjeri izvoditi infrastrukturne radove uz nastojanje da to rade lokalni ljudi i firme. Povećat ćemo i sredstva za poljioprivredu”, naglasio je načelnik.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU