Podrška studentima s invaliditetom za inkluzivnije visoko obrazovanje: Mesihović

Profesorica Adna Mesihović, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, zajedno sa predstavnicima Ministarstva, dočekala je prvu grupu studenata s invaliditetom u Sportsko-rekreativnom centru “Bossina” u Zaostrogu, gdje će boraviti sedam dana, kao dio Sporazuma o sufinansiranju boravka studenata s invaliditetom i unapređenju inkluzivnosti obrazovnog sistema u Kantonu Sarajevo.

Prva grupa studenata s pratnjom boravi u Sportsko-rekreativnom centru “Bossina”, gdje svakodnevno učestvuju u inkluzivnim radionicama, sportskim treninzima, i podršci u učenju plivanja od svojih kolega s FASTO-a. Tokom boravka, studenti su također imali priliku da sa kolegama sa Akademije likovnih umjetnosti pokažu svoju kreativnost na platnu, za šta je Ministarstvo izdvojilo sredstva za opremu.

Ministrica Mesihović istakla je važnost projekta naglašavajući da ulaganje u inkluzivno obrazovanje može doprinijeti uključivosti i smanjenju diskriminacije prema studentima s invaliditetom u visokom obrazovanju.

Ovim projektom, koji smo ove godine dodatno unaprijedili, želimo pokazati podršku osobama s invaliditetom u izražavanju njihove kreativnosti, obrazovanju i postizanju izvrsnih rezultata u onome što vole raditi,” istakla je ministrica Mesihović.

Izvor: ( www.tvsa.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU