Pogledajte privođenje uhapšenih u akciji “Meta” (FOTO)

????????????????????????????????????

AUTOR:
H.D.

DATUM:
ožu 31, 2022 @ 16:35

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u okviru operativne akcije kodnog naziva “META” poduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela: “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH, “Odavanje službene tajne” iz člana 388. Krivičnog zakona Federacije BiH, “Zloupotreba položaja ili ovlašćenja” iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije BiH i “Nadriliječništvo” iz člana 233. Krivičnog zakona Federacije BiH.

U nastavku ove policijske akcije, danas, 31.03.2022. godine, u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova započeti su istovremeni pretresi na 22 lokacije na području Zeničko-dobojskog kantona, Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona. Današnje aktivnosti su zapravo nastavak opsežne policijske akcije kodnog naziva “META”, koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i u okviru koje su u proteklom periodu, u pojedinačnim akcijama policije, pronađene i oduzete značajne količine opojnih droga.

Aktivnosti u okviru akcije “META” se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te se postupa po naredbama općinskih sudova u Zenici i Visokom, a pretresi se provode u saradnji sa policijskim timovima Federalne uprave policije, te timovima uprava policijeministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona.

Pretresi objekata i lica na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela.

Nadalje, tokom provođenja operativne akcije “META“, zadokumentovan je i dostavljen Tužilaštvu izvještaj protiv 11lica, koja su meta današnjih aktivnosti a koja se sumnjiče da su u vremenskom periodu od mjeseca juna 2020. godine do mjeseca marta 2022. godine, na području

Zeničko-dobojskog kantona, Kantona Sarajevo i šire, a radi se o licima: O.M., rođen 1983. godine, iz Sarajeva, S.M., rođen 1989. godine, iz Ilijaša, D.B., rođen 1980. godine, iz Visokog, P.A., rođen 1972. godine, iz Tuzle, G.M., rođen 1972. godine, iz Sarajeva, M.A., rođen 1979. godine, iz Sarajeva, Č.A., rođen 1985. godine, iz Sarajeva., O-G.Dž., rođena 1983. godine, iz Sarajeva, i A.M., rođen 1979. godine, iz Sarajeva, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi nabavljala, prometovala i vršila prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima. Nadalje, O.M., Č.A. i  O-G.Dž. se sumnjiče za izvršenje i krivičnog djela “Nadriliječništvo” a lica K.R. i M.M. za krivično djelo “Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Lice S.M., rođeno 1989. godine, koje je takođe lišeno slobode u današnjoj akciji, a radi se o policijskom službeniku u Policijskoj stanici Visoko, se sumnjiči za izvršenje krivičnih djela “Odavanje službene tajne” iz člana 388. Krivičnog zakona Federacije BiH i “Zloupotreba položaja ili ovlašćenja” iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije BiH.

U kontekstu dokumentovanja i dokazivanja krivičnih djela u okviru akcije, kao i krivičnih djela za koja se tereti navedeni policijski službenik, policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantonaRusmir Šišić je održao sastanak sa članovima Štaba za koordiniranje i sprovođenje operativne akcije “META”, kojom prilikom je čestitao na odvažnosti i profesionalizmu koje su iskazali policijski timovi u sprovođenju ove akcije, te naglasioda sprovedena akcija i lišenje slobode pripadnika policije predstavlja samo dio odlučne borbe koja će obilježiti naredni period na planu borbe protiv svih vidova koruptivnog ponašanja,te da će policija Zeničko-dobojskog kantona biti neumoljiva u otkrivanju i dokumentovanju slučajeva korupcije, kao i procesuiranju osoba koje učestvuju u tim nezakonitim radnjama, bez obzira o kome se radilo.  

Komesar Šišić je takođe izrazio veliku zahvalnost Federalnoj upravi policije, kao i Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, čiji su policijski timovi aktivno učestvovali u sprovedenoj akciji i pružili značajnu podršku i pomoć.

Na lokacijama na kojim su vršeni pretresi 8 lica je stavljeno pod kontrolu i lišeno slobode, dok se za 2 lica intenzivno tragalo. Radi se o licima: K.R., rođen 1962. godine, iz Visokog, i O.M., rođen 1983. godine, iz Sarajeva.

Danas, u 15,10 sati, od strane pripadnika Granične policije BiH na graničnom prijelazu je lišeno slobode lice O.M za kojim se intenzivo tragalo i nad kojim će, nakon sprovođenja u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, biti zavedena kriminalistička obrada.

U današnjoj akciji lišeni su slobode:

1. S.M, rođen 1989. godine, iz Visokog,

2. D.B, rođen 1980. godine, iz Visokog,

3. P.A., rođen 1972. godine, iz Tuzle,

4. G.M., rođen 1972. godine, iz Sarajeva,

5. M.A., rođen 1979. godine, iz Sarajeva,

6. Č.A., rođen 1985. godine, iz Sarajeva,

7. O-G.Dž., rođena 1983. godine, iz Sarajeva i

8. A.M., rođen 1979. godine, iz Sarajeva.

 

Nad licima lišenim slobode je zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Izvršenim pretresima pronađena je i oduzeta određena količina šprica i ampula sa sadržajem koji svojim izgledom asocira na opojnu drogu i koji će biti predmet potrebnih vještačenja i mjerenja, veći broj mobilnih telefonskih aparata, 3 pištolja, jedna puška, pištoljska municija, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku.

 

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU