12.7 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

  Pogledajte sinimke iz zraka kraljevskog grada Jajca

  Jajce, sinonim za izuzetan spoj historije i kulture. Grad koji od pamtivijeka oduševljava svakog putnika namjernika, grad kojeg iz godine u godinu posjećuje sve veći broj turista. Naravno, ne bez razloga.

  Video snimak Jajca iz zraka, čiju produkciju potpisuje Alajdin Glamočić obuhvatio je sve najznačajnije i najprepoznatljivije dijelove grada.

  Bogata historija

  Jajce se u pisanom dokumentu prvi put spominje 1396. godine, a osnovao ga je Hrvoje Vukčić Hrvatinić (1350.-1416.) hrvatski ban, veliki vojvoda bosanski i herceg splitski.

  U 15. vijeku Jajce prelazi u vlast bosanske kraljevske porodice Kotromanić, a ovdje se 1461. godine krunisao i posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Grad je često mijenjao vladare, a tvrđava Jajce je posljednja koja je pala u ruke Osmanlija 1527. godine. Tursku upravu je 1878. godine zamijenila Austrougarska.

  Također važno je napomenuti da je upravo u ovom gradu tokom Drugog svjetskog rata osnovana Titova Jugoslavija.

  Iako se Jace u pisanim izvorima spominje tek u 14. vijeku, arheološka nalazišta, otkrivena u samom centru grada ukazuju da su ljudi na ovim prostorima živjeli još prije 6.000 godina. Posebno su značajna nalazišta iz rimskog doba, kako u samom gradu, tako i u njegovoj okolini. U te nalaze spadaju i Hram boga Mitre i nekropole iz 4. vijeka.

  Inače turizam u ovom bosanskom gradu se intenzivnije razvija krajem 19. vijeka, pa je 1897. godine izgrađen hotel Grand, jedan od prva četiri hotela izgrađena u BiH, a zanimljivo je da je Jajce 1984. proglašeno za najuređenije turističko mjesto u bivšoj Jugoslaviji.

  Od 30 nacionalna spomenika kulture koliko ih ima u Jajcu, turiste najviše impresioniraju vodenice na rijeci Plivi, džamija Esme sultanije, tvrđava i vodopad koji je sa svojih 21 metara šesti po veličini u svijetu i unikatan zbog položaja u centru grada.

  Ne treba zaboraviti ni podzemnu crkvu koju je narod prozvao katakombe, koja se može posjetiti u svako doba dana i noći. Podzemnu grobnu crkvu dao je oko 1410. godine za sebe i svoju porodicu sagraditi osnivač grada Jajca Hrvoje Vukčić Hrvatinić. Crkva se sastoji od dvije etaže izgrađene u živoj stijeni, a u stijenu isklesane grobnice govore o namjeni ove crkve. Na ulazu u crkvu nalazi se nedovršena kompozicija koja predstavlja Hrvoja Vukčića Hrvatinića i njegovu ženu Jelenu Nelipić.

  Iako nedovršena, ova crkva spada u najznačajnije spomenike kulture te vrste u Evropi.

  Kraljevski grad Jajce brižno čuva brojne ljepote, a oni koji svrate u ovaj historijski grad bivaju očarani njegovom ljepotom. Ovaj grad je nekad nosio laskavu titulu „kontinentalnog Dubrovnika“, a nazivaju ga još „Muzejom pod otvorenim nebom „ ili „mala bosanska Venecija“

  U nastavku pogledajte ljepotu grada prikazanu iz sasvim drugačije perspektive:

   

  (tnt portal)

   

   

   

   

   

   

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA