8.8 C
Sarajevo
Srijeda, 29 ožujka, 2023

Pogledajte Vodič za unapređenje sigurnosti u studentskim i đačkim domovima

Preporuke su namijenjene zaposlenicima studentskih i đačkih domova, studentima i učenicima

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica jutros je na adrese đačkih domova i studentskih centara uputio set procedura za rad i vodič za unapređenje sigurnosti ovih i sličnih ustanova u doba pandemije koronavirusa Covid-19.

Iako rađene za potrebe domova i centara u Zeničko-dobojskom kantonu, procedure i vodič su primjenjivi u cijeloj Bosni i Hercegovini jer su izrađeni na osnovu referentnih smjernica Svjetske zdravstvene organizacije, nadležnih organa u Federaciji BiH, te partnerskih institucija u okruženju.

Preporuke su namijenjene zaposlenicima studentskih i đačkih domova, studentima i učenicima.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) doc.dr. Nino Hasanica napominje da je od izuzetne važnosti urediti način ulaska i boravka u prostorijama studentskih i đačkih domova i sličnih ustanova na način da ne dođe do prodora koronavirusa (Covid-19) u prostorije domova, među zaposlenike, studente i učenike.

  • To bi imalo neprocjenjivo negativne posljedice po rad i funkciju školstva i građanstvo, ali i cjelokupan sistem, jer bi osim zaustavljanja nastavnog procesa olakšalo širenje virusa znatno dalje i više od područja domova i centara, obzirom da u njih uglavnom dolaze studenti i učenici iz desetina različitih općina i gradova – istaknuo je.

Zato je INZ propisao, sugerirao i naveo niz biosigurnosnih mjera, predložio formiranje operativnih kriznih timova u svakoj ustanovi, definiranje rizičnih tačaka u domovima i centrima, te predložio izgled strategije djelovanja s pojedinačnim elementima.

Sugerirani su i elementi generalne organizacije rada i života u studentskim centrima i đačkim domovima, od dez-barijera, dezinfekcije prostora, korisnika, gostiju, mjerenja temperature i praćenja zdravstvenog stanja korisnika koji se nalaze i onih koji izostanu određen period iz doma.

Definirana je i upotreba đačke/studentske menze, službenih vozila i zajedničkih prostorija poput TV sala, biblioteka, a date su i smjernice kako bi trebala izgledati uredna dokumentacija svakog centra ili doma, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

  • Svaki od elemenata primjenjiv je ili prilagodljiv konkretnom stanju na terenu, a ukoliko postoje nedoumice uprave, zaposlenici i korisnici uvijek ih mogu razriješiti u saradnji s lokalnim higijsko-epidemiološkim službama, epidemiolozima na terenu, ali i obratiti se INZ-u – kaže Hasanica.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU