Pogledajte Vodič za unapređenje sigurnosti u studentskim i đačkim domovima

Preporuke su namijenjene zaposlenicima studentskih i đačkih domova, studentima i učenicima

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica jutros je na adrese đačkih domova i studentskih centara uputio set procedura za rad i vodič za unapređenje sigurnosti ovih i sličnih ustanova u doba pandemije koronavirusa Covid-19.

Iako rađene za potrebe domova i centara u Zeničko-dobojskom kantonu, procedure i vodič su primjenjivi u cijeloj Bosni i Hercegovini jer su izrađeni na osnovu referentnih smjernica Svjetske zdravstvene organizacije, nadležnih organa u Federaciji BiH, te partnerskih institucija u okruženju.

Preporuke su namijenjene zaposlenicima studentskih i đačkih domova, studentima i učenicima.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) doc.dr. Nino Hasanica napominje da je od izuzetne važnosti urediti način ulaska i boravka u prostorijama studentskih i đačkih domova i sličnih ustanova na način da ne dođe do prodora koronavirusa (Covid-19) u prostorije domova, među zaposlenike, studente i učenike.

  • To bi imalo neprocjenjivo negativne posljedice po rad i funkciju školstva i građanstvo, ali i cjelokupan sistem, jer bi osim zaustavljanja nastavnog procesa olakšalo širenje virusa znatno dalje i više od područja domova i centara, obzirom da u njih uglavnom dolaze studenti i učenici iz desetina različitih općina i gradova – istaknuo je.

Zato je INZ propisao, sugerirao i naveo niz biosigurnosnih mjera, predložio formiranje operativnih kriznih timova u svakoj ustanovi, definiranje rizičnih tačaka u domovima i centrima, te predložio izgled strategije djelovanja s pojedinačnim elementima.

Sugerirani su i elementi generalne organizacije rada i života u studentskim centrima i đačkim domovima, od dez-barijera, dezinfekcije prostora, korisnika, gostiju, mjerenja temperature i praćenja zdravstvenog stanja korisnika koji se nalaze i onih koji izostanu određen period iz doma.

Definirana je i upotreba đačke/studentske menze, službenih vozila i zajedničkih prostorija poput TV sala, biblioteka, a date su i smjernice kako bi trebala izgledati uredna dokumentacija svakog centra ili doma, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

  • Svaki od elemenata primjenjiv je ili prilagodljiv konkretnom stanju na terenu, a ukoliko postoje nedoumice uprave, zaposlenici i korisnici uvijek ih mogu razriješiti u saradnji s lokalnim higijsko-epidemiološkim službama, epidemiolozima na terenu, ali i obratiti se INZ-u – kaže Hasanica.
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU