Pogreb princa Filipa biti će svečan, ali bez izlaganja tijela – TNTPortal

Prema priopćenju, tijelo princa Filipa će počivati u dvorcu Windsor, prije nego započne svečani kraljevski pogreb u dvorskoj kapeli sv. Jurja.

Javnost, “nažalost”, neće moći nazočiti pogrebu zbog pandemije i kraljica razmatra održavanje skromnije pogrebne ceremonije, prenosi BBC.

Zastave će na vladinim zgradama biti spuštene na pola koplja od danas do osam sati po britanskom vremenu na dan pogreba. Detalje pogreba će objaviti Buckinghamska palača, prenosi Hina.

Počast izlaganja tijela u javnosti ukazana je za troje posljednjih supružnika monarha, uključujući Kraljicu Majku 2002., kada je oko 200.000 ljudi čekalo u redu da joj tijekom tri dana odaju počast u Westminster Hallu u središtu Londona.

College of Arms, koji pomaže u organizaciji državnih događanja, priopćio je da su planovi za pogreb vojvode “u skladu s običajem i željama Njegove Kraljevske Visosti”, prenosi Hina.

Pomoćnik preminulog vojvode je jednom kazao da princ Filip “na sebe ne gleda kao na dovoljno važnu osobu”.

Svečani kraljevski pogreb znači da će se njegova smrt obilježiti na isti način kao i smrt Kraljice Majke, dok je Diana, princeza od Walesa, također imala svojevrsni svečani kraljevski pogreb iako tada više nije nosila titulu ‘Njezina Kraljevskog Visočanstva’.

Svečani kraljevski pogrebi se također upriličuju za prijestolonasljednike i ostale članove kraljevske obitelji s visokim vojnim činom.

Princ Filip, najpoznatiji suprug na svijetu koji je uz kraljicu bio više od 70 godina, umro je jutros u 100. godini.

Zastava na Buckinghamskoj palači spuštena je na pola koplja, a ispred ograde Britanci su počeli ostavljati cvijeće i poruke. Reakcije pristižu i iz cijeloga svijeta.

Mornarički časnik bez dlake na jeziku koji je svojoj supruzi kraljici Elizabeti pomogao da modernizira britansku monarhiju, ipak će se najviše pamtiti po svojoj gruboj javnoj figuri.

Filip je živio u sjeni supruge s kojom se vjenčao u Westminsterskoj opatiji 1947. godine. Kraljicu je na tisućama ceremonija kojima su prisustvovali u njezinoj vladavini, najduže u britanskoj povijesti, uvijek pratio korakom iza nje.

Iako nije imao službenu kraljevsku ulogu, vojvoda od Edinburgha bio je više od 70 godina jedna od najutjecajnijih ličnosti kraljevske obitelji.

Često je kritiziran zbog svog ponašanja i nepromišljenih izjava, no njegovi prijatelji tvrde kako je on monarhiji davao dozu duhovitosti, domišljatosti i energije.

Filip i Elizabeta ih imaju četvero: prestolonasljednika Charlesa, Anne, Andrewa i Edwarda. Od njihova četiri braka, tri su završila razvodom.

TNTPortal

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU