Pokret Za nove generacije potvrdio da su Mesihović i Kalamujić kandidati za ministre u Vladi KS

Pokret Za nove generacije potvrdio je da su Adna Mesihović i Afan Kalamujić kandidati za ministarske pozicije u novoj Vladi Kantona Sarajevo. Mesihović bi trebala preuzeti Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade, a Kalamujić Ministarstvo finansija.

Odluku o prijedlogu tih kandidata, Pokret za nove generacije obrazlaže činjenicom da su Mesihović i Kalamujić stručni, obrazovani i odgovorni.

– Odluka da predložimo prof. dr. sc. Adnu Mesihović i dr. sc. Afana Kalamujića na ključne ministarske pozicije proizlazi iz naše jasne namjere da na te pozicije postavimo stručne, obrazovane i odgovorne pojedince koji su svoje vrijednosti dokazali kroz dosadašnje uspjehe na poslovnom i edukativnom polju. Oboje su, bez sumnje, kompetentni za te odgovorne uloge, a mi smo uvjereni da će njihova predanost i stručnost donijeti značajne koristi kantonalnoj Vladi i našim građanima – kazao je zastupnik u Skupštini KS i jedan od koordinatora Pokreta Damir Marjanović.

Biografije kandidata su dostupne javnosti, a Mesihović i Kalamujić će do kraja sedmice mandataru dostaviti detaljnu listu aktivnosti koje planiraju realizirati u narednom periodu i insistirati da budu uključene u ekspoze mandatara Vlade KS Nihada Uka.

Neke od aktivnosti koje planiraju realizirati su donošenje uredbe o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje nositelja zlatnih znački i studenata generacije u svim institucijama u Kantonu Sarajevo, osnivanje fondacije za nauku KS, te formiranje savjeta mladih KS.

U planu je i revidiranje ciljeva kao i načina upravljanja dugom Kantona Sarajevo, te daljnji pregled i reforme parafiskalnih nameta.

Fokus budućeg kandidata za ministra finansija je na kapitalnim projektima kako bi se kroz investicioni ciklus preduhitro pad privredne aktivnost.

Set svih navedenih, ali i svih ostalih mjera na kojima će u budućnosti raditi naši ministri proizilazi iz predizbornog programa Pokreta Za nove generacije koji su podržali naši birači – poručuju iz Pokreta Za nove generacije.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU