Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Policajci u SBK najavljuju proteste ukoliko se ne potpiše kolektivni ugovor

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Nakon što je Kantonalna skupština usvojila prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika SBK, kojim je usklađen Zakon o plaćama sa ostalim zakonima o budžetskim korisnicima, a iz Sindikata policije SBK poručili da ukoliko ne bude dogovora o kolektivnom ugovoru slijedi svibanjski štrajk policajaca, ne samo da dogovor nije postignut, nego niti razgovora između dvije strane nije bilo.

Policijski sindikalci glavnog krivca vide u dvije najveće vladajuće stranke. Naime, kako je kazao predsjednik kantonalnog Sindikata policije Dragan Škulj, konstantni nesporazumi između dvije stranke doveli su do toga da su pregovori sa policijom stavljeni na stranu.

Došlo je do nesporazuma između SDA i HDZ-a, par sjedica je prekinuto pa ne znam šta će i kako biti. Ne mogu se dogovoriti ništa, a po meni nemaju čak ni potrebnu većinu. Ne znam hoće li uopće uspjeti formirati pregovarački tim, rekao je Škulj, piše drukciji.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Prema njegovim riječima, policajci će ponovno poslati dopis upozorenja, te ukoliko se iz Vlade ne oglase do kraja maja slijedi jednosatni prosvjed upozorenja u Travniku.

Iz svake policijske uprave, a mi ih imamo četiri, ide po jedan autobus policajaca. Dakle, minimalno 200 policajaca bilo bi na jednosatnom prosvjedu upozorenja. O mjestu još dvojimo, obzirom da je došlo do zabrane okupljanja ispred zgrade Vlade. Možda neki trg u Travniku ili ispred zgrade MUP-a. Ako bi se oglušili i na takvo upozorenje, slijedi štrajk, rekao je Škulj.

Kantonalni premijer Tahir Lendo kaže kako nesporazuma unutar koalicije SDA-HDZ BiH nema, te da je ministar MUP-a Feliks Vidović zadužen za pregovore.

Zahlađenja odnosa nema, nego jednostavno ministru je data zadaća da razgovara sa njima, ne mogu oni iskakati izvan okvira prava i okvira koje daje Zakon o radu, a koja imaju i drugi organi uprave. Oni imaju svoje specifičnosti i zato su nagrađeni sa dodatkom. Mi odavno imamo pregovarački tim, čim se nova Vlada konstituirala formiran je i tim. Čekamo da ministar s njima obavi razgovore, izvijesti Vladu, pa ćemo vidjeti šta dalje, rekao je Lendo.

Podsjetimo, pored dvije godine pregovaranja još nije došlo do potpisivanja kolektivnog ugovora iako je najmanje devet kantona u FBiH to već učinilo. Sindikat policije predlagao je preradu i prilagodbu bilo kojeg kolektivnog ugovora na području FBiH. Pregovori oko kolektivnih ugovora zapeli su na dvije stavke – cijeni noćnog rada i pasivnog dežurstva. Cijena noćnog rada u SBK je 20 posto, a državni službenici i namještenici imali su 25 posto, dok je cijena noćnog rada na području FBiH 40 posto, koliko je tražila i policija u SBK.

drukciji.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Oglašavanje -

Vijesti danas