Policija analizirala kontroverzne objave vezane za užasno vrijeđanje brutalno ubijene djece iz Viteza

policija analizirala kontroverzne objave vezane za užasno vrijeđanje brutalno ubijene djece iz viteza

Na suđenju Samiru Nukiću za izazivanje mržnje, svjedok Tužiteljstva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je s Facebook profila dokumentirao spornu fotografiju i objave.

Saša Petrović iz Federalne uprave policije (FUP) kazao je da je sačinio službenu zabilješku nakon što je portal HMS prenio fotografiju mladića koji drži ručni bacač raketa, kao i komentar o “škutorskoj ustaškoj djeci”.

“To je bio on s ručnim bacačem raketa, dolje je nosač ‘brovinga’”, rekao je svjedok o fotografiji.

Na pitanje Obrane zna li je fotografija sačinjena u Domu policije u Sarajevu, prije komentara, i da je na slici, ustvari, maketa oružja, Petrović je odgovorio da ne zna i da se oni u cyber odjelu ne bave time.

Branitelju Mirsadu Crnovršaninu je kazao da je na osnovu sporazuma o suradnji sa SAD-om dobio podatke i da mu nije trebala naredba. Crnovršanin je sugerirao da Nukić nije javno iznio komentare i da nije pozivao na mržnju, na što je svjedok rekao da su komentari javni.

“Mislim da se komentari mogu odnositi na izazivanje mržnje”, kazao je svjedok.

Složio se s braniteljem da je ovo jedan od tisuću sličnih slučajeva kojima se bavio.

Nukić je optužen za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog objava na Facebooku u kojima je vrijeđao djecu pobijenu 1993. godine u Vitezu.

U optužnici se navodi da je sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja stradanja osmoro djece u eksploziji granate na igralištu, na Facebooku s mobilnog telefona upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

Vještak Adnan Bešlić iz FUP-a rekao je da je analizirao sadržaj Nukićevog mobilnog telefona kako bi izvukao podatke u skladu s naredbom Tužiteljstva.

Svjedok je prezentirao fotografiju s oružjem, kao i screenshot poruka.

Obrani je potvrdio da su screenshotovi poruka s profila drugih oosba. Tužiteljici Biljani Golijanin je ponovio da je to bilo u Nukićevom telefonu.

Na konstataciju Crnovršanina da je sporno tko je vršio objave, tužiteljica je odgovorila da su drugi davali komentare, što znači da je poruka bila viralna.

Tužiteljstvo je uložilo materijalne dokaze, a Obrana je prigovorila na relevantnost i zakonitost nekih. Branitelj je kazao da spori radnje Petrovića, jer smatra da se radi o nezakonitom dobivanju osobnih podataka. Kako je naveo, fotografija s oružjem, koje nije pravo, poslužila je da se dobiju podaci putem razmjene.

Suđenje se nastavlja 30. svibnja, kada je planirano saslušanje optuženog i jednog svjedoka Obrane, prenosi Detektor.

policija analizirala kontroverzne objave vezane za užasno vrijeđanje brutalno ubijene djece iz viteza

Izvor: ( www.vitez.info / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU