Polis: Da li se ljudska prava u Bosni i Hercegovini poštuju ili su samo mrtvo slovo na papiru?

Kako se poštuju ljudska prava u BiH, da li su samo mrtvo slovo na papiru, koliko smo daleko od Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, jesmo li svjesni svojih prava kao pojedinci i društvo?

U 2023. godini BiH se nalazila na 75. mjestu po indeksu vladavine prava Svjetskog projekta pravde, što je najlošiji rezultat od 2015. godine.

U razgovoru u emisiji Polis, Dražen Nikolić, Jasminka Džumhur, Rubina Čengić i Lejla Huremović su odgovarali na ova i druga pitanja.

Ombudsmanka za ljudska prava, dr. Jasminka Džumhur, istakla je važnost implementacije građanskih i političkih prava kao ključnog faktora u ocjeni demokratičnosti države.

Govoreći o ljudskim pravima u RS-u, advokat Helsinškog komiteta za ljudska prava u RS-u, Dražen Nikolić, istakao je problem diskriminacije kao jedan od glavnih izazova.

LGBTQIA+ osobe se i dalje suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije i nasilja u BiH, kako u zajednici tako i u društvu.

Na kraju, novinarka Rubina Čengić je istakla važnost odgovorne vlasti koja će svakog stanovnika zemlje tretirati ravnopravno i osigurati njihova prava.

Cijelu emisiju možete pogledati na našem Youtube kanalu.

Izvor: ( www.tvsa.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU