Poljoprivreda u BiH je na koljenima, stanovništvo se truje jeftinom hranom iz uvoza – TNTPortal

Poljoprivreda u Bosni i Hercegovini potpuno je zapostavljena. Ekonomisti upozoravaju da ogroman deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, kada je u pitanju prehrambena industrija, vodi u dužničko ropstvo.

 

 

Ekonomist Aleksa Milojević ističe da BiH ima mogućnost proizvesti pet puta više hrane nego što trenutno proizvodi.

 

– BiH ima mogućnost proizvesti pet puta više hrane nego što trenutno proizvodi. Međutim, uvoz je skoro isto toliko puta veći od izvoza, a platni deficit je najveći upravo na uvozu hrane – kaže Milojević za BN.

Upozorio je da živimo u riziku da bi neki mali potres na svjetskom tržištu hrane doveo do masovne gladi stanovništva.

– Mi ne zadovoljavamo ni polovinu svojih potreba u hrani. Nemamo robne rezerve, niti imamo vlastitu proizvodnju, tako da živimo u ogromnom riziku da bi neki mali potres na svjetskom tržištu hrane doveo do masovne gladi stanovništva. Ono što je najgore jest to da uvozimo čak i žive životinje, žitarice… Dakle, pored prehrambenih proizvoda uvozimo i najniže razine proizvodnje u poljoprivrednoj proizvodnji. To je dokaz potpune nerazvijenosti poljoprivredne proizvodnje kod nas, kao i potpunog nemara vlade za sudbinu ovog naroda – kaže on.

Milojević ističe da je prva briga svake odgovorne vlade da osigura zdravu hranu za svoje građane, a da to kod nas, kaže, nije slučaj.

– Ono što je posebno opasno jest da naši građani zbog siromaštva kupuju genetski modificiranu hranu, jeftinu hranu iz uvoza koja je vrlo problematična sa zdravstvene strane. Mi se velikim dijelom trujemo tom jeftinom hranom – objašnjava Milojević.

Naglašava da je naša prehrambena industrija odavno uništena, a da bez razvijene prehrambene industrije nema ni razvijene poljoprivrede

– Sva dobit je u prehrambenoj industriji. Poljoprivreda je uvijek gubitnik. Uvijek su te primarne djelatnosti gubitnici, samo je industrija djelatnost koja proizvodi viškove – naglašava Milojević.

Ističe da deficit koji BiH upravo ima na hrani, zajedno s dugovima iz kredita koji se nemilice uzimaju zemlju vodi u dužničko ropstvo iz kojeg će, kaže, teško izaći.

Milojević objašnjava povezanost izvoza i visoke tehnologije, kazavši da bi masovnim izvozom mogli osigurati devize za uvoz visokotehnoloških proizvoda iz razvijenih zemalja.

– Mi smo mala zemlja i visoke tehnologije pripadaju velikim zemljama, njih nismo u stanju ostvarivati. S onim što nam je Bog dao, kada bi se orijentirali na proizvodnju hrane i masovan izvoz, mogli bismo osigurati devize za uvoz visokotehnoloških proizvoda iz razvijenih zemalja. Upravo to je put našeg razvoja. Kako gledate na budućnost građana BiH više nije stvar toga jeste li optimist ili pesimist. Činjenica je da država tone sve dublje bez ključnih pretpostavki da se izvuče, jer vlast nema strateški pristup tome u kojem pravcu zemlja se treba razvijati – zaključuje Milojević

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU