Poljoprivrednici traže od Vijeća ministara mjere za zaštitu domaće proizvodnje

“Poznato nam je da je prošle sedmice kolegij Vijeća ministara odbio raspravu o toj temi. Bez ulaženja u motive pojedinih ministara koji očito nastavljaju da štite uvoznički lobi, želimo još jednom podsjetiti Vijeće ministara i javnost na naš osnovni zahtjev, a to je uvođenje prelevmana i carina na uvoz svih poljoprivrednih proizvoda koje ugrožavaju domaću proizvodnju gdje postoje tržišni viškovi. U trenucima kad u svim sektorima privrede padaju plate, padaju prihodi, zatvaraju se objekti i svi trpimo posljedice krize izazvane pandemijom, nema vremena za politikanstvo i zaštitu velikih uvoznika – finansijera političkih stranaka. Zaštitu i podršku trebaju dobiti prvenstveno domaći proizvođači i obični građani koji svaki dan na sopstvenoj koži osjete pad kvaliteta i rast cijena prehrambenih proizvoda”, navedeno je u saopćenju.

Udruženje dalje navodi da su poljoprivrednici bili više nego strpljivi dosad, uvažili zahtjeve za produženje rokova uzdajući se u “ozbiljnost članova Vijeća ministara”.

Međutim, smatraju da političke stranke “rastežu” sadašnju tešku situaciju ciljano – jedni kao “rade svoj posao” a drugi “kao opstruiraju”, jedni su uz poljoprivrednike a drugi protiv njih i tako unedogled, “za” i “protiv”.

Poljoprivrednici iz cijele Bosne i Hercegovine nikad nisu bili jedinstveniji, navedeno je u saopćenju, uz poruku da poljoprivrednici neće odustati od njihovih zahtjeva pa makar bili prinuđeni da blokiraju kompletnu državu.

O eventualnim daljnjim koracima će odlučiti nakon ovosedmične sjednice Vijeća ministara BiH.

Osim Udruženja poljoprivrednika FBiH, potpisnici saopćenja su i Udruženje poljoprivrednih proizvođača BiH, Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, Udruženje uzgajivača svinja RS, Seljački savez FBiH , kao i Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice.Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU