15 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Poljoprivrednici traže plavi dizel, struka predlaže manje akcize


Od početka ovoga mjeseca gorivo je poskupjelo za 5 feninga, a to će najviše utjecati na poljoprivrednike, koji ističu da se na nivou države mora regulisati uvođenje plavog dizela. Na kraju, najveću cijenu plaćaju građani jer su cijene voća i povrća trenutno veće nego prošle godine. Također, i ostali energenti, poput plina, poskupjeli su, a rješenje koje će ponuditi vlast se ne nazire.

Dok u regionu i svijetu cijena nafte pada, domaći naftaši ističu da je do poskupljenja moralo doći. S obzirom na to da je poljoprivrednicima nafta glavni energent, traže da se konačno definiše plavi dizel na nivou države.

“Poljoprivrednici sipaju gorivo u poljoprivredne mašine isto kao da voze najskuplje auto. S obzirom na to da naša poljoprivreda radi sa starom mehanizacijom, koja troši nenormalno puno goriva, to će se katastrofalno održavati i na krajnje cijene”, objašnjava Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Predsjednik udruženja distributera nafte i naftnih derivata FBiH Milenko Bošković smatra kako je ovo poskupljenje opravdano: “Ako ga uporedimo sa standardima naših građana – neopravdano je, ali zemlje u okruženju su digle cijene prije nas, dok je burzovno povećanje bilo veće nego što su to uradili naši trgovci”.

Struka predlaže rješenje – da vlast smanji akcize i time ekonomski zaštiti građane.

“Pogotovo kada nama akciza služi ni za šta. Znači – prikupljamo je, a koristimo je za bilo šta. Treba je koristiti kao jedan jastuk kojim bismo umanjili utjecaj na džepove građana. Privremeno smanjiti akcize i u cijelom tom lancu da cijene padnu, da budu u normalnom rangu, a kada se cijene nafte stabilizuju i kada padnu na zadovoljavajući nivo – mogu se akcize vratiti”, poručuje Sanel Halilbegović, profesor finansija.

- Oglašavanje - poljoprivrednici traže plavi dizel, struka predlaže manje akcize

Ali tu ekonomski udari za građane ne prestaju. Naime, od maja je pokupio plin za 30%. U Kantonu Sarajevo poskupljenje plina uzrokovat će veće cijene centralnog grijanja. Međutim, vlast se trenutno, umjesto pronalaska rješenja, bavi kadrovskim rješenjima, ali i traže sastanke sa zvaničnicima FBiH.

“Mi se obratili premijeru FBiH, on nam je rekao – eno vam ministra i obratite se njemu. Najbolje je uživo sjesti i čuti šta svako misli i šta su njihove projekcije prema kojima ćemo se mi odrediti”, kaže premijer KS-a Edin Forto (NS).

Od ranije je u javnosti prisutna informacija da postoje planovi povećanja PDV-a, ali i uvođenje akcize na druge energente. Također, ekonomisti ukazuju da nam pada izvoz kao i projekcija ekonomskog rasta, a sve to u konačnici će utjecati na pogoršanje životnog standarda građana koji je za dobar dio populacije prosječan.

federalna.ba

- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima