15.5 C
Sarajevo
Petak, 9 lipnja, 2023

Polutak za Špicu: Igman je legenda preko koje je Sarajevo živjelo i ostalo u životu

O borbama na igmanu, o iskušenjima 1993. godine u BiH, govorio je Mustafa Polutak, brigadni general armije RBiH.

-Igman je legenda proteklog rata odnosno objekat preko koga je Sarajevo živjelo i ostalo u životu, jer je to prostor koji je odbranjen od samog starta agresije i ostao je tokom cijelog rata. Sam momenat kako je došlo do toga da se Igman posjedne, nema pravog naređenja, ali je dobro da su patrioti, snage MUP-a Hadžića i Terotrijalne obrane Hadžića pravovremeno posjeli Igman i očuvali ga do dolaska jačih snaga, objašnjava Polutak.

Od početka agresije je kako kaže, i sam bio jedno vrijeme komandant na Igmanu, i to u periodu kada je Igman širio svoj slobodni prostor.

– Oslobođen je bio prostor prem Hadžićima, prostor prema Trnovu pa i samo Trnovo i uspješno spojen put prema Goraždu te je i tu Igman odigrao ulogu ne samo za Sarajevo, nego za prihvat izbjeglica iz istočne Bosne koje su dalje upućivane preko Igmana prema jugu ili prema Sarajevu, pojašnjava Polutak.

Najteža i prelomna godina za obranu BiH je, kako kaže, bila upravo 1993., kada su na osnovu dogovora između hrvatskog rukovodstva na čelu s Tuđmanom i srpskog na čelu s Miloševićem njihove snage zajednički krenule u opštu ofanzifu prema armiji RBIH.

-Te godine HVO nadire u Hercegovinu, nastoje da dođu do Ivan Sedla, s druge strane srpske snage vrše najkompletniju operaciju koja se po dokumentima vojske RS-a zove Lukavac, da se zauzmee Igman i u potpunosti zatvori obruč oko Sarajeva, jer je uvijek ono bilo ključni cilj za pad Bosne i Hercegovine, zaključuje Polutak.

www.tvsa.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU