POMAŽU KOD PUŽEVA, A BILJKE RASTU KAO LUDE Ljuske jajeta nećete bacati u smeće kada vidite kako „hrane“ baštu

Ljuske jaja su izuzetno bogate kalcijumom, koji je svakoj biljci neophodan za rast, ali su odlične i za teranje puževa i drugih sličnih štetočina iz bašte. Ljuske jaja u bašti mogu se primjeniti na donekle jednostavne načine.

Ljuska kokošijeg jajeta sadrži približno 96 odsto kalcijum karbonata, koji je jedan od osnovnih hranljivih sastojaka za rast i razvoj biljaka.

Biljke prilično brzo apsorbuju kalcijum iz zemlje, ali ljuske jajeta su idealan dodatak zemljištu kako bi cveće, povrće ili voće dobilo neophodne hranljive materije.

Takođe, kalcijum umanjuje kiselost zemljišta, što je idealno jer većina biljaka zapravo preferira zemljište sa niskim nivoom kiselosti.

Prirodno đubrivo

Ljuske od jaja su savršen način da vašem kompostu dodate kalcijum. Izuzetno se brzo razgrađuju, zato ne brinite o tome kako da li treba da ih sameljete ili zgnječite. Dovoljno je samo da ih bacite oko ruža ili drugih sadnica kojima je kalcijum neophodan.

Zima je još uvek pravo vreme da „pobacate“ ljuske od jaja na zemljište gde ćete u proleće da sadite cveće.

TRGNITE SE I OSVJEŽITE SVOJ DOM Jedna boja definitivno podiže raspoloženje

Ako sadite papriku ili paradajz, obaveno im dodajte ljuske od jaja i videćete kako ove biljke bujaju na vaše oči.

Ljuske od jaja oteraće puževe iz vaše bašte

Ako imate problem sa puževima u vašem povrtnjaku, samo grubo zgnječite ljuske od jaja i poređajte ih oko biljke. Oštre ivice ljuski od jaja sprečiće puževe da se domognu vaše salate ili mladih, tek zasađenih biljaka.

Posude za sadnju sjemena

Pošto se ljuske od jaja veoma brzo razgrađuju, idealne su za sadnju semena u njima. Kada biljka iznikne jednostavno je zajedno sa ljuskom prebacite u baštu, na mesto gde će trajno ostati.

(VIDEO) MOĆAN TRIK Najlakši način da otvorite konzervu ako odmarate negdje u prirodi

Ne zaboravite da prvo dobro operete ljusku pod mlazom tople vode, a zatim da napravite rupu u njoj pre nego tu posejete seme.

Hrana za ptice

I pre i posle polaganja jaja mami-ptici je potrebno više kalcijuma u ishrani. Sterilišite ljuske od jaja tako što ćete ih „ispeći“ u rerni na 250 stepeni Celzijusa oko 10ak minuta, a zatim ih smrvite. Tako smrvljene ljuske ostavite u hranilice za ptice, a možete ih izmešati i sa hranom za ptice. Zdrave ptice će čuvati vašu baštu od štetnih insekata.

Estetika

Ako imate veliku porodicu i koristite velike količine jaja, ne bacajte ljuske. Lepo iz sterilišite u rerni pa ih odložite u ostavu dok skupite veliku količinu ljuske. Smrvite je pa je zatim lijepo rasporedite u žardinjere oko cvijeća ili po lejama. Bijela moja ljuski od jaja lijepo će izgledati uz zelene i rascvjetale biljke, a pri tome će i nahraniti vaše dragocjeno cvijeće.

BONUS VIDEO:

POMAŽU KOD PUŽEVA, A BILJKE RASTU KAO LUDE Ljuske jajeta nećete bacati u smeće kada vidite kako „hrane“ baštu appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU