POPLAVE U BIH/ Rijeka Tinja se izlila iz korita, u Sapni pokrenuto klizište

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na intenzivne padavine

Kako je područje Srebrenika zahvaćeno obilnim i intenzivnim padavinama, trenutno je najkritičnije stanje u Špionici Centar gdje su poplavljene značajne poljoprivredne površine, voda je ušla i u nekoliko stambenih objekata, odakle su evakuisani stanovnici, uglavnom stari i nemoćni – potvrdio je Feni pomoćnik gradonačelnika Srebrenika za civilnu zaštitu Nermin Jašarević.

Navodi da je u Špionici Srednjoj otklonjena opasnost nakon što se stablo zaglavilo ispod mosta. Stablo je uklonjeno, a na ovo područje dopremljen je pijesak i trenutno se pune vreće te se gradi zaštita u blizini pošte i matičnog ureda.

Jašarević kaže da trenutno nema elemenata za proglašavanje stanja prirodne nesreće od poplava.

Istakao je da je vodostaj rijeke Tinje kod Koprića mosta 240 centimetara i trenutno je u blagom opadanju.

Na području općine Sapna u naselju Kraljevići reaktivirano je klizište koje ugrožava jedan stambeni objekt.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na intenzivne padavine. Narandžasti meteoalarm važi za sjeveroistočna područja i dio centralne Bosne (Tuzla i Zenica), a upozorenje važi do ponoći.

Zbog jake kiše koja je noćas padala naglo je povećan vodostaj rijeke Brke koja se jutros izlila iz svog korita u nekoliko brčanskih mjesnih zajednica.

Rijeka Brka se izlila iz korita u selima podmajevičkog kraja

Koordinator za krizne situacije u Odjeljenju za javnu sigurnost u Vladi Brčko distrikta BiH Mirsad Hasanbašić kazao je za Fenu da su mještani iz sela podmajevičkog kraja već od pet sati ujutro počeli zvati na broj 121 kako bi prijavili da vodostaj rijeke Brke ubrzano raste.

poplave u bih/ rijeka tinja se izlila iz korita, u sapni pokrenuto klizište
  • Rijeka Brka se izlila iz svoga korita u nekoliko mjesnih zajednica. Djelimično su oštećeni putevi u naseljima Islamovac, Štrepci, Gornji Zovik, te smo uočili i nekoliko manjih odrona zemljišta. Rijeka je poplavila pristupni put u naselju Berkovac u mjesnoj zajednici Gornji Rahić. U mjesnoj zajednici Palanka nekoliko je domaćinstava poplavljeno, kao i u naselju Brka gdje je rijeka izlila u nekoliko dvorišta – potvrdio je Hasanbašić.

U toku je, u saradnji sa JP Putevi i parkovi, uklanjanje nakupina smeća i granja ispod mosta u Brki koje usporava protok vode, a kako bi se spriječilo dalje izlivanje vode.

Hasanbašić naglašava da je sve raspoloživo ljudstvo Odjeljenja za javnu sigurnost od ranih jutarnjih sati na terenu.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU