Poskupljenja u Bosni i Hercegovini, kako preživjeti

Koliko su poskupljenja utjecala na životni standard u Bosni i Hercegovini dovoljno govore podaci Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, koji pokazuju da su za samo četiri mjeseca troškovi života četveročlane porodice veći za gotovo 300 konvertibilnih maraka.

Cijene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini u odnosu na prošlu godinu porasle su za 8,1 posto. Najviše je poskupjela hrana, te režije i prijevoz.

Još u novembru prošle godine upozoravalo se na ovo što danas imamo. Silna poskupljenja odavno ne prate visinu naših plata, a pritom ne mogu pokriti ni polovinu troškova života. Istina, plata se u protekla tri mjeseca mijenjala. Za nedostatnih 20 konvertibilnih maraka. Iz Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine poručuju da su u odnosu na prošlu godinu samo ulje, šećer i krompir poskupjeli za više od 100 posto. Frapantan je podatak da je samo krompir u odnosu na prošlu godinu poskupio za čak 53 posto. Povećane su cijene i za meso, kafu, maslac i margarin, hljeb i sireve.

MIRSADA ADEMBEGOVIĆ, glasnogovornik Agencije za statistiku BiH

“Cijene su se najviše podigle u odjeljcima hrana i bezalkoholna pića za 13 posto, stanovanje i režija za oko sedam posto i prijevoz za 15 i pol posto. Od osnovnih životnih namirnica, pšenično brašno je poskupilo za oko 19 posto, hljeb oko 13 posto, ulje je poskupilo za 40 posto, šećer oko 30 posto i meso 11 posto. Poskupilo je također i povrće za oko 25 posto”.

Intenzivne kontrole u trgovačkim centrima širom Republike Srpske, u cilju poštovanja uredbe o ograničavanju marži, traju već 15 dana. Inspektori su izvršili 37 kontrola tržnih centara i marketa. Utvrđene su nepravilnosti u 25 slučajeva, na osnovu čega je izdato 58 prekršajnih naloga u iznosu od više od 260 hiljada maraka.

Krajem februara i federalni inspektori pojačali su kontrole.

U proteklom periodu izvršeno je 47 kontrola u okviru kojih je utvrđeno 35 nepravilnosti. Kako su iz kazali iz Uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH, od 50 do 80 posto subjekata ne poštuje odluku o formiranju cijena marži.

IVANA JUSUFBEGOVIĆ, Federalna uprava za inspekcijske poslove

“Evidentira se veći stupanj podizanja stepena discipline s tim što taj stupanj nije toliko značajan koliko bismo mi to voljeli. Naravno da dolazi do novih poskupljenja s obzirom da su se zalihe iscrpile”.

Vlada Federacije BiH ima mehanizme kojima može zaustaviti val poskupljenja u vidu ograničenja rasta cijena. Može se subvencionirati i dio potrošačke korpe, naprimjer za vrtiće, kulturu, sport, poručuju iz Udruženja potrošača Federacije BiH.

Iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine kao mjeru za ublažavanje poskupljenja vide i u Zakonu o minimalnoj plati od 1000 maraka, koji bi se trebao razmatrati na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma već početkom aprila.

SELVEDIN ŠATOROVIĆ, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH

“Postavlja se pitanje da li danas, kad nam je potrošačka korpa preko 2.500, i hiljadu KM predstavlja mogućnost da čovjek preživi zajedno sa svojom porodicom od prvog do prvog”.

I dok druge zemlje pokušavaju svojim građanima olakšati život na bilo koji način, poput Hrvatske koja je donijela paket mjera kojima se, između ostaloga, od 1. aprila ove godine stopa PDV-a na hranu smanjuje s 13 na pet posto, vlast u Bosni i Hercegovini ne radi ništa da spriječi negativne trendove poskupljena životnih namirnica, ali i goriva čija se cijena i dalje kreće do 3,40 KM. I bez obzira na činjenicu da se poskupljenja i dalje nastavljaju, barem prema prognozama Centralne banke. Računica je, onda, jasna. (BHRT)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU