Poskupljuje javni prijevoz u Sarajevu

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministri u Vladi Kantona Sarajevo danas su predstavili rezultate rada u prvih 100 dana mandata, a taj period ocijenili su zadovoljavajućim, iako je bilo puno izazova.

Uk je posebno naglasio da je u historiji Vlade Kantona Sarajevo osiguran do sada najveći budžet – za kulturu 6,2 miliona KM, za sport 7,5 miliona KM, a za naučno-istraživačke djelatnosti 4.250.000 KM.

U uvodnom izlaganju on je predstavio rad svih ministarstava, te naglasio da je Ministarstvo pravde i uprave realiziralo značajne projekte u digitalnoj transformaciji javnog sektora, posebno eliminaciji potrebe za zemljišnoknjižnim izvacima prilikom dokazivanja vlasništva te potpunoj elektronskoj komunikaciji s organima uprave KS.

Ministarstvo zdravstva je, kako je naveo, djelimično riješilo problem Doma zdravlja KS te uposlilo još 46 radnika, što je ukupno 318 radnika na neodređeno. Otvorena je dodatna ambulanta za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju “Sve na jednom mjestu” u Općoj bolnici “Prim dr. Abdulah Nakaš”.

Naveo je da Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša radi na velikom projektu, jedinstvenom u regiji a to je “Energetski HUB” – proizvodnja toplotne energije iz otpadnih voda i električne energije iz otpadnog mulja Butile.

Utvrđeno je smanjenje cijene centralnog grijanja od 1. aprila za 10 posto, a najavljeno je i novo smanjenje.

Također je Uk rekao da Ministarstvo saobraćaja KS nastavlja projekt rekonstrukcije tramvajske pruge Čengić Vila – Ilidža i Čengić Vila- Marijin dvor, a potpisan je i ugovor za projekt gradnje tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica. Osiguran je besplatan javni prijevoz za studente i učenike, a od sutra će kuponi za javni prevoz biti jedinstveni za oba operatera, a cijena karata je 1.80 KM.

U Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice pokrenut je projekt uklanjanja barijera za nepokretne i teško pokretne osobe u javnim ustanovama, za poticaj zapošljavanja izdvojen je 21 milion KM, a kroz utvrđene programe predviđeno je upošljavanje 3.332 osobe.

Pred Ministarstvom unutrašnjih poslova KS su veliki izazovi, a to je nabavka body camera, osiguranje reda i mira za što je uposleno novih 195 policajaca.

U cilju razvoja poduzetničke infrastrukture u svrhu privrednog razvoja Ministarstvo privrede je uspostavilo Poslovnu zonu “Doglodi”, a sa istim ciljem uspostavljen je i JU Centar za napredne tehnologije u Sarajevu.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU