Pogledajte šta se nalazi unutar sobe u kojoj je ukopan Poslanik Muhammed a.s. (FOTO/VIDEO)

Poslanik Muhammed je sahranjen u svetoj sobi, zajedno s dvojicom svojih najvjernijih ashaba i prva dva halifa islama, Ebu Bekrom al-Siddikom i Omerom ibn al-Khattabom.

Ova odaja nekada je bila kuća njegove žene Aiše – kuća u kojoj je boravio u vrijeme njegove fizičke smrti. Danas je dio kompleksa Masjid Nabawi i najposjećenija je grobnica na svijetu. Mezari su okruženi s nekoliko zidova na kojima nema prozora ili vrata i stoga ih se ne može vidjeti ili pristupiti.

pogledajte šta se nalazi unutar sobe u kojoj je ukopan poslanik muhammed a.s. (foto/video)
mapa sobe u kojoj je ukopan poslanik a.s. i dvojica halifa

Ova odaja je razgranata zlatnim i zelenim ogradama od bakra i željeza. Sjeverna i južna strana komore duga su 16 metara, a njezina istočna i zapadna strana duga su 15 metara.

Ispod možete pogledati i video na kojem se vidi čečenski lider Ramzan Kadirov kako je ušao unutar ove odaje:

Ova odaja je podijeljena u dva dijela:

Vanjska komora – vanjska komora kompromitira ono što je bila kuća Fatime. Oni koji imaju pristup ovom području mogu dodirnuti tkaninu koja visi na ovom zidu, ali ne mogu prijeći dalje. Dostupno je samo određenim pojedincima, poput dostojanstvenika, ljudi koji mijenjaju krpu i sredstva za čišćenje.

Unutarnja komora – unutarnja komora sadrži mezar Poslanika Muhammeda a.s. i njegova dva ashaba. Ova sveta soba, koja je nekada bila kuća Poslanikove a.s. žene Aiše, okružena je s tri zida.

Raspored kaburova unutar komore gdje je ukopan Poslanik Muhammed

Među učenjacima postoji razlika u mišljenju o položaju tri kabura. Prema ogromnoj većini učenjaka, kaburovi su postavljeni na sljedeći način:

Najbliži kabur s južnog zida Svete komore je onaj od Poslanika.

Malo iznad groba Poslanika nalazi se grob Ebu Bekra al-Siddika i koji je postavljen na takav način da mu se glava poravna s blagoslovljenim ramenima Poslanika.

Tik iznad Ebu Bekra kabur je Omera ibn el-Khattaba i čija je glava poravnana s ramenima Ebu Bekra.

Tlocrt je, prema ovom mišljenju, sljedeći:

pogledajte šta se nalazi unutar sobe u kojoj je ukopan poslanik muhammed a.s. (foto/video)

Mjesto za četvrti kabur

Ova sveta odaja također ima mjesta i za četvrti kabur. Iako je Aiša r.a. željela biti sahranjena zajedno sa Poslanikom a.s. i ocem odbila je priliku i zamolila svog nećaka Abdullah ibn al-Zubayra da je ukopa zajedno sa ostalim Poslanikovim a.s. ženama u Jannat al-Baqī (najstarije i prvo islamsko groblje Medine u regionu Hejazi današnje Saudijske Arabije).

pogledajte šta se nalazi unutar sobe u kojoj je ukopan poslanik muhammed a.s. (foto/video)
model pregrađene aišine sobe nakon smrti poslanika i njegova dva ashaba

Za portal Putem Islama priredio Muamer K.

Preporuka:

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU