Posljednje dvije godine vakcine za brucelozu nisu nabavljane

Pandemija koronavirusa, pored brojnih problema, donijela je i velike brige stočarima. Uz otežan plasman proizvoda i enermno poskupljenje stočne hrane, ni uobičajene zarazne bolesti životinja, koje na ovim područjima nikada nisu potpuno iskorijenjene, nisu zaobišle stada. Nedostatak vakcine protiv bruceloze prijeti da ugrozi djelatnost od koje uglavnom žive.

Zbog ekspanzije bruceloze prije više od decenije mnoga stada u našoj zemlji su uništena. Nakon toga, od 2009. godine počela je kontinuirana besplatna vakcinacija malih preživara, ovaca i koza, koja je donijela, kažu stočari, dobre rezultate u suzbijanju ove zarazne bolesti. Međutim, posljednje dvije godine, vakcine nisu nabavljane, što se, po podacima s terena, potvrđuju iz Veterinarske stanice Donji Vakuf, odrazilo na zdravstveno stanje životinja.

„Tek je godina krenula, mislim da će ta incidenca rasti. Strepimo od toga da ne dođemo u situaciju da to zaprimi veće razmjere“, kaže veterinar Adnan Hozić.

Od širenja zaraznih bolesti strepi i Amer iz bugojanskog naselja Glavice, u čijem stadu je više od 200 grla ovaca i krava. Njemu, kao i za oko 350 porodica koje se bave ovčarstvom i proizvodnjom mlijeka za otkup iz Bugojna, zdravo stado znači opstanak: „Mi smo apelovali za tu vakcinu. Bilo je obećano u devetom mjesecu da će stići. Međutim, nije stigla i mogu vam reći – moje stado i mnoga stada prelaze u drugi kanton, gdje moraju imati popratnu zdravstvenu dokumentaciju – da sam zabrinut što nije vakcina došla“.

„Mislim da ćemo zbog nedostatka vakcine i prestanka vakcinacije malih preživara imati tu incidencu bruceloze, što se već sad, s obzirom na to da nismo prošle godine cijepili, manifestuje ovdje na terenu“, ističe Hozić.

I podaci kantonalnog ministarstva poljoprivrede govore o porastu oboljelih životinja od bruceloze. Tako je u 2020. godini brucelozom zaraženo 59 životinja, dok je u prošloj godini taj broj povećao na 92: „Razlozi porasta zaraženih su neprijavljivanje i neobilježavanje životinja, nedostatak vakcina protiv bruceloze te nomađenje. Podaci o naplati štete govore da je tek trećina vlasnika provodila zakonom propisane zdravstvene mjere nad životinjama“.

Iz Ureda za veterinarstvo, nadležnog za nabavku vakcina, priznaju da zbog nedostatka budžetskih sredstava za ovu aktivnost nisu bili u mogućnosti nabaviti potrebne količine vakcina. Sredstva su, između ostalih, u prethodnom periodu bila osigurana preko IPA fondova Evropske komisije, koja zbog pandemije nije uspjela provesti javnu nabavku. No, imaju dobre vijesti: „U međuvremenu, Evropska komisija je uspjela provesti javnu nabavku vakcina, tako da Ured sada raspolaže dovoljnom količinom vakcina, materijala i opreme neophodne za provođenje vakcinacije u 2022. i 2023. godini“.

A do tada, apel nadležnih vlasnicima stada – ukoliko primijete pobačaje ili neke druge simptome kod životinja, da se jave u nadležnu veterinarsku stanicu radi dijagnostike, jer je šteta koju bruceloza napravi kod ljudi, od koje je u prošloj godini u ovom kantonu oboljelo 6 osoba, mnogo veća od one na imanjima i stadima.

federalna.ba/adisa alic

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU